Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrať či nehrať, to bola otázka Mariána Zednikoviča v roku 2000

Letné Shakespearovské slávnosti Zobraziť galériu (2)
Letné Shakespearovské slávnosti

Odpoveďou je 10. výročie Letných shakespearovských slávností na Slovensku, ktoré oslávili producenti, herci, režiséri a ďalšie osobnosti, ktoré sa zaslúžili o to, aby aj na Slovensku ožila tradícia divadla pod letnou hviezdnou oblohou.

10 júna sa v Bratislave konala Shakespeare párty, na ktorej sa oslavovalo i spomínalo na 10. ročníkov LSS. Ako na začiatky spomína Janka Zednikovičová, súčasná producentka a riaditeľka Letných shakespearovských slávností?

„Letné shakespearovské slávnosti majú svoj pôvod v Prahe, Marián tam v roku 2000 účinkoval a mimoriadne sa mu zapáčilo ako Praha v lete ožila divadlom. A tak mu napadlo, že by bol rád, keby aj v jeho meste niečo podobné existovalo, aby Bratislava konečne ožila aj v lete divadlom a pod holým nebom. Diskutovali sme o tomto trochu bláznivom nápade s našim kamarátom a producentom Letných Shakespearovských slávností v Prahe Michalom Rychlým a on nás zobral vážne.“

Pre splnenie snov a na ich realizáciu boli samozrejme potrebné financie.Hneď v roku 2000 sa partnerom slávností stala poisťovňa, ktorá je v súčasnosti aj spoluproducentom Letných Shakespearovských slávností a dnes pôsobí pod značkou Generali Slovensko.

Hrať či nehrať, to
Zobraziť galériu (2)

 

Antonín Nekvinda, generálny riaditeľ poisťovne Generali Slovensko – spoluproducent Letných shakespearovských slávností : „Som vďačný za to, že som sa vďaka LSS mohol viac spriateliť s Marianom a spoločne prežiť niekoľko pekných letných sezón(a tiež niekoľko „žúrok“ po predstaveniach, takže teraz mi je už jasné, že umelci toho musia vydržať naozaj hrozne veľa moc…“ Po prvý krát sa hralo v Bratislave na nádvorí VŠMU predstavenie Skrotenie zlej ženy a Márna lásky snaha. Všetky hry od roku 2001 až 2004 boli prevzaté z Prahy, pričom sa hralo týždeň. Prelom nastal v roku 2005 s nápadom vlastnej produkcie hier. Namiesto 8 predstavení to bolo naraz 30 predstavení. Prvou vlastnou inscenáciou v slovenskej produkciibol Kupec Benátsky. Hra sa s úspechom uviedla v Prahe a Brne a patrila k najdhšie uvadzaným inscenáciám LSS.

„Marián mi vtedy napísal sms. Dobyli sme Bratislavu, dobyli sme Prahu, dobyli sme Brno, kam potiahneme ďalej?“, dodáva riaditeľ poisťovne Generali Sovensko Antonín Nekvinda.

Letné Shakespearovské slávnosti naozaj potiahli ďalej, ale žial už bez svojho zakladateľa. V roku 2007 sa po prvýkrát Letné shakespearovské slávnosti predstavili aj v ďalšom slovenskom meste - v Košiciach.

Zuzana Hliváková, vrchná riaditeľka marketingu a komunikácie Generali Slovensko – spoluproducent LSS: „Keď sme v 2007 pripravovali Košice, neboli sme si istí, či to bude len jeden rok, alebo to ešte niekedy zopakujeme, ale prijatie Letných shakespearovských slávností Košičanmi bolo úplne skvelé. A je asi pochopiteľné, že ani to nám nestačilo a vzišla otázka, čo tak skúsiť stredné Slovensko. Miesto kde, bolo hneď jasné, Zvolenský zámok. Uviesť hru v novom meste je však finančne a technicky náročné, takže sme na to museli čakať 2 roky, ale stálo to zato, Zvolenský zámok a jeho čaro nesklamalo. S ohľadom na krízu sme zvažovali, kde všade tento rok budeme hrať, ale 10tka je 10tka, takže budú aj Košice aj Zvolen a ešte sa pridá aj ďalšie nové mesto a to Trenčín. Každé mesto má svoju vlastnú atmosféru, takže sa teším, čo nové Trenčín prinesie.“

 

A čo sa bude vlastne hrať?

V Bratislave bude mať tento rok premiéru komédia Oko za oko - niečo za niečo s česko-slovenským obsadením. Táto Shakespearova hra bola neuveriteľne moderná už v čase svojho vzniku úvahou o tom, ako čo najlepšie riadiť štát, a jej aktuálnosť sa stále nestratila. Zaujímavým faktom je aj to, že miesto, kde sa odohráva dej je na skok od Bratislavy a to vo Viedni. V hlavných úlohách tejto komédie sa predstavia známi herci akými sú Ivana Jirešová, Richard Stanke, Martin Trnavský, Jakub Žáček, Dana Košická, Juraj Hrčka a ďalší. Zopakuje sa aj minuloročná premiéra Macbeth. Vo Zvolene, v Košiciach a v Trenčíne uvedieme hru Antonius a Kleopatra.

 

Prináša 10. ročník aj nejaké prekvapenie?

Zuzana Hliváková: „Samozrejme tými najdôležitejšími sú diváci a pre nich sme pripravili niečo extra. Každý večer bude na predstavení vyžrebovaný jeden divák, ktorí získa darček pri príležitosti 10. výročia LSS, aby to bolo prekvapením, tak teraz neprezradím, čo to bude. Okrem toho sme odštartovali celoslovenskú súťaž o 10 výhier, pričom hlavná je 3000 Eur. V mestách kde budeme hrať pripravujeme aj malé promo akcie, s darčekmi, takže srdečne všetkých pozývame a budeme radi, ak s nami 10tku oslávia.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu