Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

1 deň úsmevu

Katka Brychtová Zobraziť galériu (12)
Katka Brychtová (Zdroj: Úsmev ako dar)

BRATISLAVA - Aj vo Vašom meste môžete v dňoch 10.-15. mája svojím dobrovoľným príspevkom vyjadriť spoluúčasť s deťmi vyrastajúcimi mimo vlastnej rodiny či deťmi, ktorým hrozí, že budú z rodiny vyňaté, a prispieť tak k vytvoreniu ich stabilného zázemia. Spoločnosť Úsmev ako dar organizuje už 10. ročník celoslovenskej verejnej zbierky, ktorá symbolicky vyvrcholí 15. mája, na deň rodiny.

Verejná zbierka 1 deň úsmevu má za sebou už  úctyhodnú tradíciu. Aj tento rok sa získané finančné prostriedky použijú na rozvojové aktivity pre deti žijúce v detských domovoch, na vrátenie detí do pôvodných rodín, na podporu náhradných rodín a pomoc mladým dospelým, ktorí opúšťajú detské domovy a nedokážu sa svojpomocne zaradiť do spoločnosti.

Tohtoročnej zbierky sa zúčastní vyše tritisíc dobrovoľníkov – študentov gymnázií, stredných a  vysokých škôl, ktorých môžete stretnúť v uliciach miest na celom Slovensku s označenými pokladničkami, v tričkách s logom spoločnosti. Každému darcovi na opátku venujú nálepku v tvare srdiečka ako emblém srdca otvoreného pre potreby druhých.

Spolu s dobrovoľníkmi budú v uliciach Bratislavy príspevky pre deti vyberať aj známe mediálne osobnosti: Katarína Brychtová, Matej Cifra – Sajfa, Andrej Bičan, Roman Pomajbo, Jaro Bekr, Dominika Mirgová, Miro Jaroš a Peter Modrovský.

„S ľuďmi v Úsmeve ako dar spolupracujem už niekoľko rokov a vidím, že ich úsilie prináša konkrétne výsledky. Viem, že peniaze zo zbierky budú použité účelne a zmysluplne. Vo veľkej miere sa použijú na vzdelávanie a podporu náhradných rodín, čo prinesie zase ďalším deťom  pocit bezpečia a prijatia. Obdivujem ľudí, ktorí si zoberú dieťa do náhradnej starostlivosti, pretože je to veľká odvaha a riziko, ale na druhej strane úžasný pocit, keď sa to podarí,“ hovorí herečka a moderátorka Katarína Brychtová.

„Ak môžem svojou účasťou na zbierke aspoň trochu prispieť k tomu, aby sa deťom v detských domovoch žilo lepšie, je to to najmenej, čo môžem urobiť,“ dodáva tanečník a choreograf Jaro Bekr.

Vďaka podpore zo strany občanov sa nám v roku 2011 podarilo:

predísť 126 vyňatiam, vrátiť 16 detí do pôvodnej rodiny, nájsť 36 deťom náhradnú rodinu, pripraviť 56 náhradných a 76 profesionálnych rodičov, pomôcť 336 mladým dospelým plnohodnotne sa začleniť do spoločnosti, zorganizovať 890 jednodňových a 62 viacdňových pobytov pre deti z detských domovov.

Minulý rok vyzbierali dobrovoľníci počas zbierky 1 deň úsmevu 56 046, 61 €. Časť z tejto sumy použila spoločnosť Úsmev ako dar na pomoc mladým dospelým, ktorí sa po odchode z detských domovov nedokážu plnohodnotne začleniť do spoločnosti. Istý objem financií poslúžil na organizáciu podujatí pre deti z detských domovov a náhradných rodín, ktorých cieľom bol rozvoj ich talentov a posilnenie sebavedomia nalomeného nepríjemnou životnou skúsenosťou. Ďalšie prostriedky poslúžili na vzdelávanie náhradných rodičov, odborníkov na prácu s rodinami a prípravu dobrovoľníkov. Z výťažku zbierky sme mohli zabezpečiť aj poradenstvo a pomoc rodinám v kríze, vďaka čomu sa nám podarilo predísť vyňatiu detí z rodín a ich umiestneniu do detských domovov. 

Vyzbierané finančné prostriedky sme prerozdelili takto:
Pomoc náhradným rodinám                                        8 034, 91 €
Pomoc biologickým rodinám                                      8 263, 40 €
Pomoc mladým dospelým po odchode z DeD           10 264, 86 €
Podpora talentov detí z DeD a náhrad. rodín             8 783, 63 €
Rozvojové a vzdelávacie pobyty pre deti
z DeD a náhrad. rodín                                     3 917, 80 €
Jednodňové a víkendové aktivity pre deti
z DeD a náhrad. rodín                                     7 281, 07 €
Vzdelávanie dobrovoľníkov pracujúcich
s deťmi v DeD                                                            1 845, 70 €
Vzdelávanie náhradných rodičov a odborníkov          7 655,24 €

Ľudia môžu ideu „...aby každé dieťa malo rodinu“ podporiť priamo u dobrovoľníkov v rámci verejnej zbierky alebo počas celého roku zaslaním ľubovoľnej sumy na účet SPDDD Úsmev ako dar  4040 029 105/3100, alebo odoslaním SMS správy v tvare DMS USMEV na číslo 877. Hodnota SMS je 1 Euro.

„Často krát zabúdame na to, že pomáhať iným má zmysel. Nie sme k tomu vedení. Dnešná spoločnosť je skôr individualistická a súťaživá. Na záujem o blížnych nám nezostáva veľa miesta. Hlavne v situácii, keď sme nútení starať sa o vlastné životné nutnosti. O to viac si vážime každý, hoci aj skromný dobrovoľný príspevok. Je nielen finančným, ale aj symbolickým darom, ktorý hovorí o tom, že pre nás hodnoty ako spolupatričnosť a solidarita ešte nie sú úplne stratené,“ hovorí Adriana Sisíková, koordinátorka zbierky 1deň úsmevu za Bratislavský kraj.

Súčasťou zbierky je aj sprievodná fotografická výstava Martina Fridnera zachytávajúca osobnosti slovenského verejného života. Všetkým sme položili jednoduchú otázku: „Čo pre Vás znamená Vaša rodina?“ Ich odpovede tvoria súčasť obrazového materiálu a spolu tvarujú svedectvo o tom, akú váhu má pre nás rodina. Výstava bude od 10. mája nainštalovaná v exteriéri na Poštovej ulici v Bratislave a 16. mája sa prenáša na Hviezdoslavove námestie, kde bude verejnosti prístupná do konca mesiaca. Odtiaľ potom poputuje ďalej po Slovensku. Prázdny panel doplňujúci kolekciu fotografií ponúkne priestor okoloidúcim, ktorí tak budú môcť vyjadriť svoje postoje a názory na rodinu.

Úsmev mnohí z nás vnímajú ako podporu, povzbudenie a prejavenú dôveru. Spoločnosť Úsmev ako dar sa viac než 20 rokov k týmto hodnotám hlási a snaží sa ich sprostredkovať tým, ktorí ich nemali možnosť zažiť vo vlastnom rodinnom prostredí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu