Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vojna medzi Vondráčkovou a Kubišovou sa vyostruje: Zasiahol aj exprezident!

Helena Vondráčková Zobraziť galériu (8)
Helena Vondráčková (Zdroj: SITA)

PRAHA - Keby sa speváčka Marta Kubišová správala slušne, neskončil by spor pred súdom, reagovala dnes jej bývalá kolegyňa Helena Vondráčková na otvorený list osobností kultúrneho a verejného života. Tie ju vyzvali, aby zvážila podanie žalôb na Kubišovú.

Vondráčková tvrdí, že na snahu o "zmierenie a priateľské riešenie" Kubišová reagovala arogantne a v médiách šírila klamstvá. Súdne spory Vondráčkovej a Kubišovej sa týkajú ich zrušeného spoločného turné aj výroku, ktorý na adresu Vondráčkovej Kubišová predniesla.

"Na list, ktorý som si prečítala v médiách a kde som vyzývaná k tomu, aby som zastavila žalobu proti pani Marte Kubišovej, odpoviem citátom sudcu Mestského súdu v Prahe, ktorý na adresu pani Kubišovej uviedol: 'Stačila elementárna miera ľudskej slušnosti zo strany pani Kubišovej a k súdu vôbec nemuselo dôjsť ', "uviedla Vondráčková vo vyhlásení, ktoré poslal jej manžel Martin Michal.

Pod otvoreným listom osobností sú podpísaní napríklad bývalý prezident Václav Havel, niekdajší predseda úradníckej vlády Jan Fischer, olympijská víťazka Věra Čáslavská, herci, hudobníci, okrem iného aj niekdajší partner Kubišovej a Vondráčkovej zo skupiny Golden Kids Václav Neckář.

"S veľkým prekvapením sledujeme Vaše súdne spory s pani Martou Kubišovou. Hodnotu peňazí ste v nich povýšila nad priateľstvá i obyčajnú ľudskú slušnosť voči človeku, ktorý Vám bol kedysi blízky, nikdy neublížil a napriek tomu, že ho stretol nepriaznivejšej osud ako Vás, neprestal sa k vám hlásiť, "píše sa v liste. "Žiadne súdne rozhodnutie Vám nezabezpečí priazeň ľudí, ktoré týmto svojím postojom ľudsky strácate. Zvážte podávanie žalôb a ukážte znovu svoju rieku Jordán," končí text s odkazom na populárnu pieseň Zdeňka Marata a Zdeňka Borovce, ktorá prvýkrát zaznela v roku 1968 a s ktorou Vondráčková slávila veľké úspechy.

"Na akúkoľvek snahu o priateľské riešenie nám bolo odpoveďou len arogantné správanie sa a šírenie klamstiev v médiách. Akéhokoľvek pokusu o nápravu vzniknutej situácie sme sa nikdy nedočkali. Úplne verejne sa tu zastávate človeka, ktorý nedodržiava dohody, nespráva sa korektne a úmyselne šíri nepravdivé informácie. I to svedčí o morálnom stave našej krajiny, "odpovedala teraz Vondráčková.

Zároveň odmietla, že by jej išlo o peniaze. "O tie mi nejde vôbec. Ide mi hlavne o spravodlivosť a pravdu. Teda o to, čo je vám pravdepodobne úplne ľahostajné, a zjavne tieto hodnoty neuznávate," napísala speváčka. Výzvu tak odmietla s tým, že ju považuje za pokus o ovplyvnenie súdneho konania. "Niektorí zo signatárov tohto listu vystupovali na súdnom konaní ako svedkovia a pani Kubišovej poskytovali vedome nepravdivé svedectvo," dodala.

Budúci týždeň v pondelok sa bude Najvyšší súd v Prahe zaoberať odvolaním v spore Kubišovej a Agentúry MM Praha, ktorej majiteľom je Vondráčková. Po Kubišovej žiada kvôli zrušenému turné Golden Kids odškodné 1,3 milióna českých korún, v prvom stupni súd však jej požiadavku zamietol.

Helena Vondráčková svoju kariéru odštartovala v roku 1964 v súťaži Hľadáme nové talenty. Začala vystupovať v divadle Rokoko, kde sa stretla s Neckářom a Kubišovou. Spolu potom založili trio Golden Kids. Jeho úspešný štart bol začiatkom 70. rokov prerušený, pretože Kubišová nesmela z politických dôvodov ďalej vystupovať.

Normalizačný režim Kubišovej, ktorá sa stala určitým symbolom roku 1968, zakázal koncertovať a snažil sa ju odsúdiť k zabudnutiu. Vtedajšiu vládu si speváčka znepriatelila svojimi sympatiami k osobnostiam Pražskej jari 1968 a verejným odmietnutím augustovej okupácie. Bola činná v disente a nakrátko sa stala aj hovorcom Charty 77. Kubišová sa po dlhej dobe zákazov objavila na verejnosti v decembri 1988 na demonštrácii k výročiu vyhlásenia Deklarácie ľudských práv.

Počas zamatovej revolúcie v roku 1989 spievala z balkóna preplnenému Václavskému námestiu svoju Modlitbu pro Martu a štátnu hymnu. Stále koncertuje, vystupuje v divadle Ungelt a tento rok jej vyšlo profilové album. Angažuje sa tiež v ochrane zvierat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu