Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pokoj v duši filmom posledných rokov, Slepé lásky majú najviac cien!

Udeľovanie cien Slnko v sieti 2010 Zobraziť galériu (12)
Udeľovanie cien Slnko v sieti 2010 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veľkofilmy Bathory a Jánošík dnešné odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti neovládli. Za film posledných dvoch rokov Slovenská filmová a televízna akadémia označila drámu Pokoj v duši, avšak najviac cien - päť, získal dokument Slepé lásky.

Bathory dostala tri ceny, Jánošík žiadnu. Počas utorkového galavečera ocenili aj celoživotný prínos herca Ladislava Chudíka a scenáristu Alberta Marenčina.

Film o svete nevidiacich Slepé lásky Juraja Lehotského, ktorý už skôr získal množstvo ocenení od Mexika cez Reykjavík po Cannes, pretavil do sošiek väčšinu svojich šiestich nominácií. Je najlepším dokumentom, jeho tvorcovia si odniesli aj trofej za réžiu, scenár, strih a zvuk.

Divácky najúspešnejší domáci film od vzniku samostatného Slovenska, Bathory, priniesol vytúžené uznanie jej režisérovi Jurajovi Jakubiskovi. Z jeho prejavu však vyplynulo, že túžil aj po ocenení v hlavných kategóriách, nielen za výtvarný počin. "Sa mi zdá, že to je nejaký omyl, pretože tá istá akadémia (...) pred dvomi rokmi trvala na tom a tvrdila, že Bathory nie je slovenský film," vyhlásil Jakubisko.

V roku 2008 totiž historický veľkofilm nedostal šancu uchádzať sa za Slovensko o ocenenie Oscar. Predstavitelia akadémie vtedy uviedli, že snímku do súboja o prestížnu sošku nepošlú, keďže medzi jej autormi neprevažujú domáci filmári. To následne vyvolalo konflikty Jakubiska s akademikmi, ktorí aj vtedy favorizovali Slepé lásky.

"Chcem natočiť aj dokumentárny film, aby si šéfovia akadémie slovenskej všimli, že som aj scenárista a režisér," komentoval dnešné výsledky Jakubisko. Potešilo ho však, že bude môcť zablahoželať hlavnej predstaviteľke, Britke Anne Frielovej, k cene za najlepší ženský výkon. Českej výtvarníčke Jaroslave Pecharovej zase pošlú sošku za kostýmy.

Bathory tak uspela vo väčšine z piatich nominácii, Jánošík však nezískal cenu ani v jednej z troch kategórii, kde ho nominovali. Iba jednu cenu z deviatich nominácii získal historický Nedodržaný sľub, a to za hudbu.

Pokoj v duši, ktorý sa tiež zaradil medzi divácky najpopulárnejšie snímky, sa stal nielen najlepším celovečerným filmom. Dominoval v hereckých kategóriách. Komárňanský herec Attila Mokos získal hlavnú mužskú cenu. Ocenili aj Helenu Krajčiovú a Romana Luknára vo vedľajších úlohách a kameru Martina Štrbu. Českí herci Ondřej Vetchý, Karel Roden a Tereza Brodská či Poliak Robert Więckiewicz, ktorí tiež boli nominovaní, ceny nezískali.

Filmová akadémia hodnotila snímky, ktoré na Slovensku nakrútili v rokoch 2008 až 2009. Hlasovalo 92 jej členov, teda tri štvrtiny. Za najlepší debut tvorcu do 35 rokov označili snímku absolventky pražskej FAMU Miry Fornayovej Líštičky o živote Slovákov v Dubline. Cena za najlepší zahraničný film zase poputuje rumunskému režisérovi Cristianovi Mungiu za snímku 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni, ktorá uspela aj v Cannes.

Naposledy pred dvoma rokmi získala najviac cien Muzika Juraja Nvotu, ktorú členovia akadémie odmenili až v deviatich kategóriách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu