Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Princezná Diana mohla ešte žiť

Princezná Diana
Princezná Diana (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN/PARÍŽ – Britská princezná Diana mohla žiť, keby francúzski diplomati vedeli, že sa v osudný deň nachádzala v Paríži. Toto zaznelo minulý týždeň na londýnskom súde.

Podľa francúzskeho policajta, ktorého meno nebolo zverejnené, by polícia v prípade, že by bola o návšteve informovaná, zaistila by pre Dianu tajný policajný doprovod, ktorý by sa postaral o jej bezpečnosť počas pobytu vo Francúzsku.

Francúzska polícia o tom informovala po prvýkrát už v septembri 1997, len niekoľko hodín po tom, čo Diana spoločne s milencom Dodim al Fayedom a vodičom Henrim Paulom havarovala. Neznámy muž o možnosti chrániť princeznú počas pobytu vo Francúzsku informoval britského generálneho konzula v Paríži Keitha Mossa.

Vyšetrovatelia chcú mať teraz jasno v tom, či britská strana vedela, že je princezná vo Francúzsku, a pokiaľ áno, prečo o tom svojich francúzskych kolegov neinformovala. „Ten muž prišiel za mnou a povedal mi, že keby z Británie vedeli o návšteve Diany, podnikli by nevyhnutné opatrenia na jej ochranu, predovšetkým by ju strážili tajní agenti,“ uviedol Moss.

Právni zástupcovia Dodiho otca Mohameda Al Fayeda, ktorý sa nedokáže zmieriť s tým, že išlo len o nešťastnú náhodu, ale za nehodou vidí politický komplot, sa snažili dotlačiť Mossa k tomu, aby povedal, či mohla Diana žiť, pokiaľ by britské zdroje o jej návšteve informovali Francúzov. „Práve k tomu smerovalo dnešné vyhlásenie francúzskeho policajta. Mohla prežiť,“ dodal Moss s tým, že ambasáda o návšteve Diany v Paríži nevedela. Informácie o nej ale mali tajné služby MI5 a MI6.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu