Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žene po dvanástich rokoch prinavrátili hlas

Šťastná Brenda Jensenová
Šťastná Brenda Jensenová

LOS ANGELES - Americkí lekári vykonali úspešnú transplantáciu hrtanu a vrátili tak pacientke z Kalifornie schopnosť znovu hovoriť. Bola to iba druhá operácia tohto druhu a trvala 18 hodín.

Päťdesiatdvaročná žena vraj bola ideálny prípad pre náhradu hrtana, pretože v roku 2006 prekonala transplantáciu obličky a pankreasu a brala od tej doby lieky, ktoré zabraňujú odmietnutiu cudzieho orgánu.

Brenda Jensenová sa zákroku podrobila v októbri, vo štvrtok sa prvýkrát znovu stretla s chirurgmi. Po operácii bola mesiac hospitalizovaná a prvé slová vyslovila trinásty deň od zákroku. Musela sa ale znovu učiť artikulovať.

Hlasivky mala ochrnuté od roku 1999. Porušili jej ich v nemocnici pri manipulácii s dýchacou trubicou. Od tej doby hovorila prostredníctvom elektronického prístroja, ktorý síce pacientovi umožňuje sa vyjadrovať, ale s hlasom podobným robotovi.

Jensenová vyhlásila, že jej operácia vrátila život. Darkyňou orgánu bola obeť cestnej nehody. Okrem toho, že sa jej vrátil hlas, dokáže žena po dlhej dobe taktiež rozlíšiť chuť a pachy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu