Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tip pre Santa Clausa: Reflexné obojky pre soby

Sobov chránia reflexné obojky
Sobov chránia reflexné obojky

OSLO - Aktuálny tip pre Santa Clausa, ako zaistiť bezpečnosť jeho sobov, majú tento rok nórski pastieri týchto zvierat. Radí im, aby ich vybavili reflexnými žltými obojkami a parohy im omotal reflexnými návlekmi, aby ich nezrazili okoloidúce autá, napísala agentúra Reuters.

Od začiatku roka v dôsledku zrážok s automobilmi zomrelo v Nórsku už asi 500 sobov a v oblasti okolo severného pólu predstavujú aj nebezpečenstvo pre motoristov.

V Nórsku sa s týmto novým projektom na prevenciu dopravných nehôd začalo v decembri a chránených je týmto spôsobom už približne 2000 sobov.

"Skutočne to funguje," tvrdí vedúci programu Kristian Oevernes a poukazuje na skúsenosť Fínov, ktorí už tento nápad vyskúšali. Aj tunajšie skúšobné testy so snežným skútrom ukázali, že soby sa svietiacimi parohmi sú v tme veľmi dobre viditeľní.

"Áno, myslím si to," odpovedá Oevernes na otázku, či sa domnieva, že sa Santa Claus ich nápadom inšpiruje. "Je to prvýkrát, kedy sa (bezpečnostné značkovanie sobov) vykonáva v takomto meradle."

Nórski majitelia sobích stád už predtým skúšali ochrániť svoje zvieratá reflexnými páskami, ale účinok lepidiel bol v chladnom počasí krátky. Fínski pastieri tiež testovali svietiaci sprej, ale ten znižoval prirodzenú schopnosť kože udržiavať stálu teplotu tela zvierat.

V Nórsku žije asi 200 000 sobov, väčšinu z nich vlastnia pôvodní obyvatelia severu krajiny Samiovia, ktorí ich chovajú na mäso, kožu a rohy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu