Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kozmická vražda zamestnáva mysle astronómov

Planéta Saturn
Planéta Saturn (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Jedna z najdráždivejších záhad našej Slnečnej sústavy - pôvod prstencov planéty Saturn - môže mať nemenej príťažlivú odpoveď. Nový výskum naznačuje, že prstence mohli vzniknúť v dôsledku "kozmickej vraždy", napísala agentúra AP.

Obeť? Nepomenovaný Saturnov mesiac, ktorý zmizol pred zhruba 4,5 miliónmi rokov. Podozrivý? Kotúč vodíkových plynov, ktorý obklopoval Saturn v čase, keď sa formovali desiatky jeho mesiacov, avšak teraz už z miesta činu zmizol. Príčina smrti? Nútený pád k Saturnu.

A jediný dôkaz, ktorý vyšetrovateľom zostal, sú úžasné a farebné prstence. Keď mesiac odsúdený ku skaze v smrtiacej špirále padal k Saturnu, pripravila ho planéta o jeho vonkajšiu ľadovú vrstvu, z ktorej sa potom vytvorili prstence. Aspoň teda podľa novej teórie, ktorú v nedeľu v online vydaní zverejnil časopis Nature.

"Saturn bol spolupáchateľom, a to viedlo ku vzniku prstencov," uviedla autorka štúdie Robin Canupová, astronómka z výskumného ústavu v coloradskom meste Boulder. Záhada Saturnových prstencov "mätie ľudí po stáročia", dodal astronóm z Cornellovej univerzity Joe Burns.

Doteraz prevládali teórie, podľa ktorých sa stretli niektoré z mnohých Saturnových mesiacov, alebo do nich narazil asteroid, z čoho zostali trosky tvoriace terajšie prstence.

Problém je, že Saturnove mesiace sú tvorené z polovice ľadom a z polovice horninou, zatiaľ čo sedem prstencov okolo planéty teraz tvorí z až 95 percent ľad a pravdepodobne bývali z ľadu úplne, dodala Canupová. Ak by prstence vznikli zo zrážky mesiacov alebo nejakého mesiaca s asteroidom, potom by podľa nej v prstencoch muselo byť oveľa viac horniny, dodala.

Jej teória má počiatky v dobe pred miliardami rokov, kedy sa vytvárali mesiace planét. Okolo Saturnu obiehal veľký kotúč vodíkových plynov, čo pomáhalo mesiace tvoriť aj ničiť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu