Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Objavili obývateľnú planétu podobnú Zemi

V pozadí hviezda Gliese 581 a v popredí novoobjavená exoplanéta
V pozadí hviezda Gliese 581 a v popredí novoobjavená exoplanéta

WASHINGTON - Americkí astronómovia objavili v Mliečnej dráhe vo vzdialenosti asi 20 svetelných rokov od Zeme exoplanétu (planéta mimo našu slnečnú sústavu), ktorá je podľa nich potenciálne obývateľná. Oznámili to v najnovšom vydaní časopisu Astrophysical Journal, z ktorého citovala agentúra AFP. Ak by sa podľa nich objav potvrdil s použitím iných techník, išlo by o planétu, ktorá sa Zemi podobá najviac zo všetkých, ktoré doteraz boli objavené.

Vedci planétu našli po viac ako desaťročnom pozorovaní hviezdy Gliese 581, ktoré sponzoroval Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a Národná nadácia pre vedu (NSF). Využívali pri ňom aj jeden z najväčších optických teleskopov na svete, ktorý je umiestnený v havajskom observatóriu WM Keck.

"Náš objav ponúka veľmi presvedčivý príklad potenciálne obývateľnej planéty," povedal jeden z objaviteľov, Steven Vogt z univerzity v Santa Cruz v Kalifornii, ktorá sa na pozorovaní podieľala spolu s Carnegieho inštitútom pre vedu. "To, že sme ju objavili tak rýchlo a tiež tak blízko našej slnečnej sústavy, ukazuje, že takéto exoplanéty musia byť naozaj početné," dodal.

"Potenciálne obývateľná" planéta znamená podľa astronómov, že by sa na nej mohol udržať život. Neznamená to ale nevyhnutne, že by na nej mohli prežívať aj ľudia. Obývateľnosť závisí od mnohých faktorov, z ktorých najdôležitejšie sú prítomnosť vody v tekutom stave a existencia atmosféry.

Exoplanéta nazvaná Gliese 581g obieha okolo svojej hviezdy v takej vzdialenosti, že jej teplota umožňuje, aby sa na jej povrchu alebo blízko neho udržiavala voda v tekutom stave. Priemernú teplotu povrchu planéty vedci odhadujú na -31 až -12 stupňov Celzia. 

Planéta je asi 2,4-krát až trikrát väčšia ako Zem, má 1,2-krát až 1,4-krát väčší priemer a jej hmota je asi 3,1-krát až 4,3-krát väčšia než hmota Zeme. Odborníci sa domnievajú, že táto pravdepodobne hornatá planéta má dostatočnú gravitáciu, aby mohla udržať atmosféru. Podľa Vogta je sila gravitácie navyše veľmi podobná tej zemskej, takže by na planéte mohli ľudia chodiť vzpriamene.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu