Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Otvorili ranvej prvého komerčného kozmodrómu

Zakladateľ Virgin Galactic Richard Branson a guvernér Bill Richardson
Zakladateľ Virgin Galactic Richard Branson a guvernér Bill Richardson

UPHAM - Sen o ceste turistov do kozmu sa v piatok priblížil realite otvorením ranveja prvého komerčného kozmodrómu sveta na púšti Nového Mexika.

Spoločnosť Virgin Galactic Sira Richarda Bransona, ktorá bude turistické lety do kozmu prevádzkovať, musí ešte urobiť ďalšie skúšky cestovného raketoplánu SpaceShipTwo a poslať ho do kozmu. Britský miliardár vyjadril očakávanie, že turistické lety sa začnú o 9-18 mesiacov a on sám bude medzi prvými pasažiermi. "Dnešok je veľmi osobný, keďže sa náš sen stáva skutočnosťou... Ľudia teraz začínajú veriť," vyhlásil Branson.

Kozmodróm America je prvý kozmodróm sveta navrhnutý špeciálne pre štarty komerčných kozmických rakiet. Nachádza sa 72 kilometrov na sever od Las Cruces a jeho 3,2 kilometra dlhá rozjazdová a pristávacia dráha je schopná poslúžiť takmer každému lietadlu sveta i každodennej kozmickej turistike. Na slávnostnom otvorení sa v piatok okrem Bransona zúčastnili guvernér amerického štátu Nového Mexiko Bill Richardson, turisti, ktorí už si zaplatili zálohu za sedadlo na let do kozmu a astronaut Buzz Aldrin, ktorý v roku 1969 kráčal po Mesiaci v rámci misie NASA Apollo 11.

V piatok sa na kozmodróme objavila aj materská loď White Knight Two poháňaná prúdovým motorom, ktorá vynesie raketoplán do výšky a vypustí do stratosféry nad Mohavskú púšť. Materská loď zopárkrát preletela nad kozmodrómom, aby napokon pristála na novej ranveji.

Lístok na let do kozmu raketoplánom SpaceShipTwo stojí 200.000 amerických dolárov (143.500 eur). Dvaajpolhodinový let bude zahŕňať aj päť minút beztiaže. Prihlásilo sa už okolo 380 ľudí, ktorí na zálohách zaplatili spolu vyše 50 miliónov dolárov (takmer 36 miliónov eur).

Minulý mesiac americký Kongres schválil legislatívu, ktorá potvrdzuje úmysel prezidenta Baracka Obamu využívať komerčné nosiče na lety ľudí do suborbitálneho kozmického priestoru v blízkosti Zeme.

"S každým letom, ktorý uskutočníme, sa dozvieme viac, otvoríme si ďalšie príležitosti, aké si dnes nedokážeme ani predstaviť. Práve teraz sa píšu dejiny," vyhlásil Branson.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu