Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Písanie sms správ údajne ohrozuje duševné zdravie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Písanie príliš mnohých krátkych textových správ nepredstavuje nebezpečenstvo iba pre kvalitu zraku, ale môže viesť až k psychickým ťažkostiam. Tvrdí to austrálska vedkyňa, ktorá pri výskume vplyvu modernej komunikácie na dospievajúcich odhalila dokonca štyri. Napísal to dnes na internete austrálsky denník The Sydney Morning Herald.

Ľudia, ktorí píšu príliš veľa sms správ, môžu podľa Jennie Carrollovej z Kráľovského melbournského technologického inštitútu (RMIT) trpieť textofréniou (textaphrenia) - pocitom, že človek počul alebo cítil vibrácie prichádzajúcej sms správy, aj keď žiadna nedorazila, smúzkosťou (textiety) - pocitom úzkosti z toho, že človek neposiela ani nedostáva žiadne správy, post-traumatickou textovou poruchou (post-traumatic text disorder) - fyzickými úrazmi v súvislosti s písaním sms správ, ako je napríklad narážanie do predmetov, a pocitom skleslosti, ak sa nikto neozýva, a nadmerným textovaním (Binge Texting), písaním veľkého množstva správ kvôli získaniu pocitu sebaúcty medzi rovesníkmi.

"Textofréniu a smúzkosť majú pisatelia sms správ, ktorí sa cítia osamelí a pochybujú o svojej obľúbenosti medzi ostatnými," citovala vedkyňu agentúra DPA. Samotné nadmerné písanie správ je podľa Carrollovej, ktorá sa zaoberá projektovým manažmentom, už volanie o pomoc.

Vedkyňa varovala aj pred možným rozšírením týchto ťažkostí po tom, čo austrálsky mobilný operátor Boost Mobile oznámil, že počet odoslaných krátkych textových správ sa v Austrálii od roku 2008 zdvojnásobil. Podľa serveru news.com.au ich istý austrálsky tínedžer za deväť dní napísal dokonca 4000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu