Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Predávajú dedinu so školou aj krčmou

Manželia Hennahovci pred jediným hotelom v dedine
Manželia Hennahovci pred jediným hotelom v dedine

WELLINGTON - Dobrú správu má Nový Zéland pre tých, ktorí chcú uniknúť ruchu veľkomiest. Už za milión novozélandských dolárov (592 000 eur) si môžete kúpiť malú dedinu v jednom z novozélandských národných parkov. Budúci majiteľ získa okrem 18 domov aj obecný úrad, požiarnu stanicu, školu alebo krčmu.

Dedinka Otira na západnom pobreží Južného ostrova sa rozhodli predať jej doterajší majitelia, ktorí plánujú odchod do dôchodku. Ponuky sa podľa nich len hrnú, záujem o odľahlé miesto pod vrcholkami novozélandských Južných Álp prejavili ľudia z Ázie, ale aj zo škandinávskych krajín, napísal dnes spravodajský server BBC.

Súčasní majitelia Bill a Christine Hennahovci si podľa agentúry Reuters zabudnutú dedinu kúpili v roku 1998, pretože im "jej bolo ľúto". V prepočte na dnešný kurz za ňu vtedy zaplatili takmer 1,2 milióna korún (48 000 eur). Na jej prevádzku teraz šesťdesiatnici už nemajú dosť síl.

"Potrebujeme niekoho, kto to tu znova postaví. Má to veľký potenciál a je tu veľa príležitostí," citovala Hennahovú Reuters. Ponuky teraz posiela realitnému maklérovi, bolo ich údajne toľko, že ich nestíhala vybavovať.

Dedina má teraz asi 44 obyvateľov. V dobách jej najväčšej slávy po otvorení železničného tunela v nej bývalo okolo šesťsto robotníkov s rodinami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu