Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vyrobili vodku s mäsovou príchuťou

Nová vodka bude mať lososovú príchuť
Nová vodka bude mať lososovú príchuť

WASILLA - Pripravte svoje chuťové poháriky na koktejly pre mäsožravce. Práve pre nich uviedla na trh americká výrobňa liehovín Alaska Distillery v meste Wasilla vodku s príchuťou údeného lososa. Urobila tak zhruba rok po tom, čo liehovar Black Rock Spirits sídliaci v Seattli predstavila svoju šunkovú vodku, píše dnes agentúra AP.

Obidva tieto destiláty boli pôvodne mienené na miešanie koktejlu Bloody Mary, ale získavajú si čoraz väčšiu obľubu medzi expertmi na miešanie nápojov - a nielen medzi nimi.

"Myslím, že na jej vzniku sa podieľalo trochu bláznovstva a trochu opitosti," hovorí Toby Foster z Alaska Distillery, ktorý prišiel s novými príchuťami inšpirovanými Aljaškou. Jeho zámerom bolo uviesť na trh miestnu vodku, ktorá by vyčnievala z radu ďalších fliaš v regáloch obchodov s alkoholickými nápojmi. "Snažil som sa vymyslieť niečo aljašské - a čo je aljašskejšieho ako údený losos? Bolo to niečo ako zjavenie," dodáva.

Samotný nápad sa ukázal byť tou jednoduchšou časťou. Nájsť správny recept už bola trochu väčšia výzva. Foster s kolegyňou Scotti MacDonaldovou to skúšali 48 krát a niektoré z prvých 47 pokusov boli jednoducho odporné. "Pri prvých testoch sme museli mať po ruke kýblik, keby sa nám zdvihol žalúdok," hovorí MacDonaldová. "Bolo to veľa hnusné a také mastné. Ale akonáhle sa nám toho podarilo zbaviť a začali sme to len vylepšovať, tak už to bola zábava a hra," dodáva.

Vodka patrí medzi najpredávanejšie liehoviny v USA a v posledných piatich alebo šiestich rokoch išiel nahor predaj jej ochutených druhov. Prvé z nich boli ovocnej chuti, potom nasledovala zelenina a bylinky a dokonca aj ruská cesnaková vodka. "V posledných mesiacoch sa na trhu objavila Bakony Vodka (so šunkovou príchuťou), avšak vodka s údeným lososom je najmimoriadnejšia, o akej sme počuli," povedala hovorkyňa rady destilátov v USA Danielle Eddyová. 

Pálenica Alaska Distillery funguje päť rokov, a pokiaľ je to možné, spolieha sa výlučne na aljašské produkty - od obilia, cez zemiaky až po vodu z ľadovca - a teraz aj na lososy lovené v aljašskom zálive. Kľúčom k príchuti najnovšej vodky je spôsob, akým sa losos údi; a to je obchodným tajomstvom. Akonáhle sa ryba vyúdi, odstráni sa koža a zamestnanci rozdrvia jednotlivé filety. Tie potom umiestnia do veľkej kade, kde sa zmiešajú s vysoko koncentrovaným etanolom. Z tejto zmesi sa extrahuje príchuť i s výraznou, typicky lososovou farbou. "Výsledkom je veľmi koncentrovaná tekutina, ktorú pridávame do svojej vodky. Miešame ju za studena a ešte niekoľkokrát ju filtrujeme," vysvetľuje Foster.

V reštaurácii Bear Tooth Grill v Anchorage šéfkuchári začali novú miestnu vodku dávať do krémovej omáčky, ktorou oblievajú lososa servírovaného na cestovinách. Miestny barman Ken Ryther ju samozrejme mieša do Bloody Mary, ale servíruje ju aj samotnú a jeden z rybárov už si s ňou vraj dokonca objednal martini.

"Na Aljaške jeme veľa lososa, je totiž neoddeliteľnou časťou našej stravy," hovorí Ryther. "Či už ho jete alebo pijete, je to rovnaké. Buď vám naplní žalúdok alebo urobí ľahkú hlavu," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu