Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predmet podobný meteoritu padol na lotyšskú lúku

ilustračné foto
ilustračné foto

RIGA - Predmet podobný meteoritu dopadol na lúku na severe Lotyšska a vytvoril kráter široký 9 metrov a hlboký 3 metre, uviedol geológ, ktorý navštívil miesto dopadu.

Uldis Nulle, vedec pracujúci v Lotyšskom ekologickom, geologickom a meteorologickom centre, uviedol, že keď prišiel v nedeľu ku kráteru, vychádzal z neho dym. "Podľa môjho prvého dojmu je to meteorit," povedal geológ.

Zahraniční experti však majú pochybnosti a tvrdia, že je veľmi nezvyčajné, aby taký veľký meteorit dopadol na Zem. Našu planétu ustavične bombardujú objekty z vesmíru, no väčšina z nich zhorí v atmosfére a nikdy nedopadne na povrch. V roku 2007 dopadol meteorit neďaleko jazera Titicaca v Peru a vytvoril 12 metrov široký a 5 metrov hlboký kráter.

Asta Pellinen-Wannberg, expert na meteority na Švédskom inštitúte vesmírneho výskumu, uviedol, že nepozná detaily lotyšskej udalosti, no skala by musela mať v priemere meter, aby vytvorila takú veľkú jamu.

Lotyšský geológ Nulle uviedol, že experti prezrú kráter a prinesú vzorky do hlavného mesta Rigy na preskúmanie. Nulle odišiel do oblasti potom, ako miestni obyvatelia oznámili, že videli ohnivý predmet padať z oblohy. Inga Vetereová z Požiarnej a záchrannej služby uviedla, že vojaci testovali oblasť, kam padol predmet, no nezaznamenali zvýšenú rádioaktivitu. Ako dodala, polícia ohradila oblasť, aby zabránila zberačom suvenírov vynášať vzorky z miesta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu