Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Británii pristál syr z vesmíru

LONDÝN - Prvý vesmírny čedar pristál naspäť na Zemi. Nadšenci z jednej britskej firmy na výrobu syrov vypustili v utorok do atmosféry blok syra. Chceli tak osláviť 40. výročie pristátia človeka na Mesiaci.

Nad svojou sondou ale stratili kontrolu. Včera v noci spadla do záhrady žene z Cressexu v grófstve Buckinghamshire. Odovzdala ho na polícii, ktorá neporušený klin syra dala majiteľom.

Čedar umiestnili na tanier a pripevnnili ho k boxu v tvare kocky. Ten obsahoval aj kameru a navádzací systém GPS. Do atmosféry ho vyniesol meteorologický balón plnený héliom. GPS systém ale prestal fungovať krátko po štarte a rozbila sa aj kamera, ktorá mala nakrúcať ako sa bude syr „správať“ počas letu. Balón pravdepodobne dosiahol vrchnú vrstvu atmosféry, lebo praskol. Nasledoval voľný pád, ktorý sa skončil v Cressexe asi 120 kilometrov od miesta štartu.

Podľa výrobcu syra Doma Lanea políciu v meste High Wycombe netradičný návštevník z vesmíru pobavil. Lane policajtom nechal na oplátku niekoľko pravých čedarov, aby ich odovzdali poctivej nálezkyni. O ďalšom osude „kozmického čedaru“ poznamenal: „Trochu ho ochutnám, aby som zistil, či vo vysokej výške dozrel, a potom pravdepodobne pôjde do sklenenej vitríny v našej kancelárii,“ povedal BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu