Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukázali fotky po bombardovaní Mesiaca

Mesiac tesne po bombardovaní Zobraziť galériu (2)
Mesiac tesne po bombardovaní

NEVADA - Agentúra NASA ešte koncom minulého týždňa pracovala na predbežných analýzach dát získaných z misie, ktorá mala za úlohu nájsť vodu na mesačnom povrchu.

Oneskorenie preto vyvolalo vlnu kritiky a podozrenia, keďže prvé obrázky a vyhlásenia sa očakávali už niekoľko hodín po jej ukončení. Vedelo sa len to, že oba nárazy boli úspešné, no nebolo ich možné vidieť žiadnym pozemským prístrojom, za čo je zodpovedná najmä poloha kráteru Cabeus, ktorého výška dosahuje až tri kilometre. Deväť prístrojov nachádzajúcich sa na palube sondy LCROSS zachytilo našťastie kompletný priebeh dopadu, ešte než stroskotala na prašnom povrchu Mesiaca.

"Tím usilovne pracoval na analýze získaných údajov a zdá sa, že sú veľmi kvalitné," uviedol hlavný výskumník misie Anthony Colaprete. No aby vedci mohli určiť, či sa medzi všetkým tým prachom nachádza aj nejaká voda, bude treba počkať ešte niekoľko týždňov.

Sonda LCROSS sa 9. októbra podľa plánu roztrieštila na dve časti. Jedna z nich narazila presne do oblasti južného pólu Mesiaca a trafila svoj cieľ - kráter Centaur. O niekoľko minút neskôr urobila niečo podobné aj druhá časť sondy, no predtým ešte stihla zaznamenať všetky detaily, toho čo sa dialo a poslala ich na Zem.

Sonda LCROSS vďaka svojím termickým kamerám taktiež zachytila moment zrážky. Odmeraná teplota poskytuje hodnotné informácie o zložení materiálov, ktoré sa v tomto bode na Mesiaci nachádzajú. Sonde sa taktiež podarilo odfotiť kráter a analýza spomenutých záberov pomôže detailne zrekonštruovať kompletný proces a všetko, čo sa počas tejto zvláštnej a pravdepodobne aj plodnej misie na Mesiaci stalo.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu