Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci zistili príčinu svrbenia pri odvykaní od fajčenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Vedci z belgickej Leuven Catholic University pravdepodobne objavili dôvod, prečo ľudí snažiacich sa prestať s fajčením tak často trápi nepríjemné svrbenie pokožky. Môžu za to účinky nikotínu.

Pokusy na myšiach dokázali, že nikotín aktivuje molekulárne reakcie v membránach pokožky, nosa a úst a to má za následok tvorbu zápalov. Tieto zistenia preto podľa všetkého vysvetľujú, prečo nikotínové náplasti a iné podobné spôsoby odvykania od cigariet spôsobujú svrbenie.

Doteraz totiž prevládal názor, že svrbenie má na svedomí stimulácia nervových receptorov. Najnovší objav však dokazuje, že nikotín priamo aktivuje receptor TRPA1, ktorý svrbenie vyvoláva. Testy dokázali, že myši bez tohto receptora nemali na nikotín žiadnu zápalovú reakciu.

Štúdia zverejnená v odbornom časopise Nature by preto mohla pomôcť pri vývoji iných odvykacích kúr, ktoré by mali menej nepríjemné vedľajšie príznaky. Fajčenie je jednou z najčastejších príčin chorôb a predčasných úmrtí na svete a na liečbu s ním spojených ochorení sa ročne minú miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu