Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fajčenie väčšinou obmedzia úplne

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Od dnes sa z mnohých barov vytratí cigaretový dym. Zákon chrániaci nefajčiarov prinútil mnohých prevádzkovateľov barov vytvoriť nefajčiarske zariadenia. Väčšina reštaurácií obmedzí fajčenie úplne.

Podľa zákona, v podnikoch, kde sa podávajú pokrmy sa môže fajčiť, iba ak budú mať stavebne oddelenú časť pre fajčiarov. Tá nesmie byť pri vstupe do zariadenia a nesmie zaberať viac ako polovicu plochy. Podniky, kde sa podávajú iba nápoje, môžu ostať fajčiarske.

Menšie prevádzky pošlú fajčiarov asi na ulicu. Ak majú len jednu miestnosť, ktorá sa nedá predeliť priečkou. Podľa generálneho sekretára Zväzu hotelov a reštaurácií Pavla Kašubu, prestavba je pre prevádzkovateľov často nákladná alebo technicky nemožná. Prevádzkovatelia sa vo väčšine rozhodli, že zariadenia budú nefajčiarske.

"Tých prípadov, keď prevádzkovatelia oddelili fajčiarsky priestor priečkou nebude veľa,“ dodal.

Viaceré prevádzky ale nemuseli k stavebným úpravám pristúpiť, keďže oddelené miestnosti už majú dlhšie. Ak by podniky porušili nové pravidlá, hrozí im pokuta od 331 do 3319 eur. Na dodržiavanie zákona bude dohliadať Slovenská obchodná inšpekcia a regionálne úrady verejného zdravotníctva. Obmedzenie fajčenia platí len v stravovacích zariadeniach. Časť poslancov neúspešne žiadala uzákoniť úplný zákaz fajčenia a rozšíriť ho aj na bary či kaviarne. Takýto zákaz napríklad platí už v Írsku či Británii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu