Streda9. júl 2025, meniny má Lujza, zajtra Amália

Jednoduchá pochúťka, ktorá okamžite zlepší zdravie mozgu: Vedci upozorňujú na prekvapivé účinky pekanových orechov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND / BRYAN - Nový výskum naznačuje, že ak vymeníte nezdravé maškrty za hrsť pekanových orechov, môže to mať okamžitý pozitívny vplyv na vašu pamäť, koncentráciu aj rýchlosť spracovania informácií.

Hoci sa už roky vie, že listová zelenina či kefír majú priaznivé účinky na mozog, najnovšie vedecké poznatky prinášajú do popredia ďalšiu potravinu – pekanové orechy. Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Nutritional Neuroscience odhalila, že už jednorazová konzumácia tejto pochúťky môže výrazne podporiť kognitívne schopnosti, uviedol portál Best Life Online.

Pekanové orechy obsahujú viac ako 19 vitamínov a minerálov vrátane vitamínu A, horčíka, draslíka, vitamínov skupiny B a zinku. Sú prirodzene bez soli, bohaté na bielkoviny a vlákninu, a výskumníci teraz tvrdia, že môžu zlepšiť pozornosť, pamäť a rýchlosť spracovania informácií – a to v priebehu niekoľkých hodín.

Jednoduchá pochúťka, ktorá okamžite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac polyfenolov než ktorýkoľvek iný stromový orech

Podľa autorov štúdie sú pekanové orechy unikátne aj tým, že obsahujú najvyššie množstvo polyfenolov spomedzi všetkých stromových orechov. Polyfenoly – antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v pestrofarebných potravinách ako čučoriedky, jahody, kurkuma či špenát – sú známe svojimi protizápalovými účinkami a priaznivým vplyvom na zdravie mozgu.

Výsledky štúdie: okamžitý efekt na koncentráciu a pamäť

V štúdii sa zúčastnilo 31 zdravých dospelých vo veku 18 až 30 rokov. V dvoch oddelených sedeniach si striedavo dali buď shake s obsahom pekanov, alebo shake s čokoládou – obe verzie mali rovnaké množstvo kalórií, cukru, tuku a vlákniny, ale čokoládový nápoj obsahoval viac nasýtených tukov.

Po vypití shakeu účastníci opakovane absolvovali sériu 23 kognitívnych testov. Výsledky ukázali, že po konzumácii pekanového nápoja dosahovali lepšie skóre v ôsmich testoch – štyri sa týkali pozornosti a rýchlosti spracovania informácií, zvyšné štyri pamäti a učenia. „Výsledky naznačujú, že zaradenie pekanov do jedálnička zdravých mladých ľudí môže mať okamžité pozitívne účinky na mozgové funkcie,“ uviedli autori štúdie.

Potenciál aj pre dlhodobú ochranu mozgu

Vedci pripúšťajú, že výskum má svoje limity, vzorka bola malá a výskum prebiehal krátkodobo. Napriek tomu považujú výsledky za nádejné. Očakávania smerujú k budúcemu projektu PUEO, ktorý má byť ešte presnejší a citlivejší v meraní podobných účinkov.

Okrem toho, že podporujú zdravie mozgu, pekanové orechy sú známe aj schopnosťou znižovať hladinu cholesterolu. Podľa predchádzajúcej štúdie publikovanej v American Journal of Clinical Nutrition ich pravidelná konzumácia zlepšuje kvalitu stravy a znižuje hodnoty celkového aj „zlého“ LDL cholesterolu.

Ako zaradiť pekanové orechy do jedálnička?

Výskumníci použili vo svojej štúdii 68 gramov pekanov, čo zodpovedá zhruba pol šálke alebo 470 kalóriám. Odborníci však odporúčajú ako ideálnu dávku 1 uncu (asi 28 gramov), teda približne 19 polovičiek orechov denne. Je dôležité mať na pamäti, že hoci sú pekany výživné, majú vysoký obsah kalórií.

Upozornenie: Tento článok poskytuje informácie na základe aktuálneho výskumu, ale nenahrádza konzultáciu s odborníkom. V prípade zdravotných otázok sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Viac o téme: VýskumPozornosťZdravieMozogJedloČokoládaUčenieStravaCholesterolLiečbaVýživaZdravá stravaPamäťZápalOrechyTukVedciJedálničekKoncentráciaAntioxidantPolyfenolyVedaPekanovéNutritional NeurosciencePUEOAmerican Journal of Clinical Nutrition
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu