Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

V dovolenkovom regióne sa šíri krvilačná beštia: Obrovský kliešť prenáša aj smrteľné choroby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRIEST - Pruhované nohy, pôsobivá veľkosť tela a charakteristické správanie lovca: kliešť Hyalomma nielenže vyzerá nebezpečne, ale aj je. Pretože agresívny parazit môže prenášať nebezpečné choroby. Teraz sa zrejme šíri aj v severovýchodnom Taliansku.

Vedci z Talianska urobili znepokojivý objav. Zdá sa, že v obľúbenom dovolenkovom regióne v okolí Terstu sa šíri nový druh kliešťa: kliešť Hyalomma (Hyalomma marginatum). Ten je nielen oveľa väčší ako jeho kolegovia známi v Európe, ale podľa odborníkov je aj výrazne agresívnejší. Parazit, ktorý má až dva centimetre, nečaká na zvieratá ani ľudí pasívne, ale aktívne sa k nim približuje a dokonca ich aj vyslovene loví. Skutočnosť, že populácie kliešťov Hyalomma sa teraz objavujú v severovýchodnom Taliansku, je nezvyčajná. Región v skutočnosti neponúka správnu klímu pre parazity. To sa však mení s klimatickými zmenami.

archívne video

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

Tlačová správa Mestského prírodovedného múzea uvádza, že kliešte, ktoré sú ľahko rozpoznateľné podľa pruhovaných nôh, boli v minulosti zavlečené z horúcich a suchých oblastí južného Stredomoria, Afriky alebo Ázie. Chladné zimy však doteraz bránili tomu, aby sa druhy kliešťov v oblasti usadili. Ale rastúce teploty v dôsledku klimatických zmien teraz umožnili kliešť Hyalomma rozšíriť sa v provincii Terst.

Podľa odborníkov by sa tento druh kliešťa mohol v najbližších rokoch v dôsledku klimatických zmien rozšíriť aj v severjnejších oblastiach Európy, napríklad v Nemecku. V roku 2019 človek v tejto krajine prvýkrát ochorel na týfus po uhryznutí parazitom, spôsobeným prenosom baktérie Rickettsia aeschlimannii. Spôsobuje horúčkovú infekciu, ktorá je sprevádzaná bolesťami hlavy, svalov, extrémnou bolesťou kĺbov a pocitom pálenia. Pre ochorenie je typická kožná vyrážka, ktorá dáva týfusu názov.

Rýchlo odstráňte kliešťa

Kliešte Hyalomma však prenášajú aj iné nebezpečné choroby, ako napríklad krymsko-konžskú horúčku. Podľa Tropického inštitútu sa infekcia takmer vždy prejavuje príznakmi podobnými chrípke so zimnicou, horúčkou, bolesťami svalov a tela a bolesťami hlavy. Vyskytuje sa tiež nevoľnosť, vracanie a hnačka. V extrémnych prípadoch môže vírus spôsobiť aj krvácanie do čriev a kože. Až 30 percent chorôb končia smrťou. Len začiatkom mája sa muž v Španielsku nakazil krymsko-konžskou horúčkou.

Obrovský kliešť má oproti svojim pôvodným náprotivkom aspoň jednu výhodu: Jeho veľkosť uľahčuje detekciu a odstránenie. Rýchle odstránenie parazita je podľa odborníkov veľmi dôležité. Tým sa znižuje riziko infekcií.

Viac o téme: KliešťTalianskoHyalomma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu