Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborníčka prezradila, ako správne používať verejné toalety: Zabudnite na podrep, TOTO je lepší spôsob

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ísť na verejné toalety je niekedy ako ruská ruleta. Viete, že aspoň jedna kabínka bude vždy hnusná, ale dúfate, že to nebude tá vaša. Virálne video ukazuje ľuďom najčistejší a najbezpečnejší spôsob, ako použiť verejnú toaletu, keď nemáte na výber.

Doktorka Poonam Desaiová sa na Instagrame podelila o najlepší spôsob, ako sedieť na verejnej toalete. „Mnohí ľudia majú tendenciu hrbiť sa alebo dokonca sedieť pri vykonávaní potreby, čo vedie k vylučovaniu moču a výkalov na záchodovú dosku," uviedla vo virálnom videu. Napriek tomu, že sa mnohí domnievajú, že sa nakazíte nejakou nepríjemnou chorobou, keď sa na dosku posadíte, doktorka Desaiová prezradia: „Nie je dokázané, že sa nakazíte priamo sedením na záchodovej doske, skôr je nechutné sedieť na výkaloch alebo moči iných ľudí." 

Ďalej uviedla, že si toaletu vždy pred použitím utrie. „Dôvodom je, že ak sa vznášate nad záchodovou doskou, môžete si spôsobiť napätie panvových svalov a (ne)úplné vyprázdnenie. Takže ak chcete byť nielen hygienický, ale aj chrániť svoje panvové svaly, je pre vás pravdepodobne lepšie sedieť,“ dodala. Desaiová sa podelila o svoj postup: „Moje všeobecné pravidlo - utrieť to a dať si na toaletu kryt. Keby všetci používali na záchodovej doske kryt, bolo by menej moču a výkalov všade navôkol.“ 

Toalety ako zdroj chorôb

Článok v denníku New York Times odhalil, že vedci sa zaoberali možnými zdravotnými rizikami na verejných toaletách, pričom si posvietili na neviditeľné baktérie, ktoré sa tam môžu nachádzať. Erica Donnerová, odborníčka na environmentálne vedy, vysvetlila, že čistota a vetranie toaliet ovplyvňuje ich bezpečnosť. Výskum ukázal, že medzi najčastejšie ochorenia patria norovírus, salmonela a hepatitída typu A. Mikrobiológ Charles Gerba prezradil, že splachovanie toaliet môže do ovzdušia šíriť drobné čiastočky mikróbov, ktoré dopadajú na rôzne povrchy a znečisťujú ich.

Odborníčka prezradila, ako správne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci sedenie na záchodovej doske zvyčajne nie je rizikové, existujú výnimky, napríklad ak máte otvorené rany, môžete sa nakaziť baktériou nazývanou MRSA. Donnerová poukázala na dôležitosť umývania rúk, pretože na mnohých povrchoch na toaletách môžu byť baktérie. Medzi ďalšie tipy, ktoré navrhla, patrilo neodkladanie tašiek na podlahu, odkladanie telefónov a čo najmenšie dotýkanie sa povrchov. Pred spláchnutím navrhuje zatvoriť záchodový poklop, ktorý tiež pomôže zabrániť šíreniu baktérií.

Viac o téme: ToaletaČistotaSplachovanieChorobyVerejná toaleta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu