Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Muž navštívil hrad, doma si všimol strašidelný detail: Náhodná FOTO odhalila, aká hrôza sa ukrývala za dverami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reddit/lewjrew)

OXFORD - Historické miesta nemajú núdzu o návštevníkov. Niektorí sa chcú dozvedieť viac o ich minulosti, iní zas hľadajú nepoznané. Jeden turista v roku 2009 navštívil starý Oxfordský hrad, ktorý sa v 18. a 19. storočí používal aj ako väzenie. Nečakal, že narazí na údajného ducha.

Oxfordský hrad pôvodne postavil Robert D'Oyly, ktorý bol priateľom neslávne známeho Williama Dobyvateľa. Je známe, že počas svojej histórie tu bývalo mnoho typov ľudí, napríklad králi, šerifovia, ale i odsúdení. Hrad slúžil ako väzenie celých 900 rokov, následne bol ale odrezaný od zvyšku mesta, kým ho v roku 2016 niekto neodkúpil a nepremenil na verejnú návštevnú lokalitu. Užívateľ Redditu však čoskoro zistil, že v ňom nie je len kus histórie, ale aj duchovia.

"Túto strašidelnú fotografiu som urobil už v roku 2009, počas návštevy s mojou rodinou na zámku Oxford/Väznici. Tá fotka bola náhodná/neúmyselne spravená mojím digitálnym fotoaparátom, keď sme schádzali späť po schodoch z veže," napísal. Pri pohľade na záber sa zdá, že vo dverách stojí zahalená postava v bielych šatách. "Desivé je, že som si celkom istý, že miestnosť bola úplne prázdna, keď sme s bratrancom strkali hlavy do dverí počas výstupu na vežu," pokračuje muž. Strašidelný detail si všimol až doma pri pozeraní fotografií. "Na hrade cisárovnej Matildy zrejme ľudia bežne vidia ducha, o ktorom sa hovorí, že bol zahalený v bielom plášti/rúchu." 

Cisárovná Matilda bola dcéra kráľa Henricha I. Mala sa stať prvou kráľovnou Anglicka po tom, ako jej otec bojoval o získanie jej postu. V roku 1135 ale kráľ náhle zomrel a Matilda o trón bojovala so svojím bratrancom Štefanom z Blois, ktorý spochybnil jej právo a sám seba označil za pravého nástupcu.

Oxfordský hrad
Zobraziť galériu (2)
Oxfordský hrad  (Zdroj: Getty Images)

Počas ich boja o korunu sa cisárovná ocitla v zime roku 1142 v obkľúčení Oxfordského hradu a potrebovala ujsť. Práve tam ju v decembri zahalenú do ťažkého bieleho plášťa spustili z hradieb, aby nepozorovane prekĺzla popri nepriateľských líniách. Na zábere preto môže byť podľa autora príspevku zachytený duch cisárovnej. Jeden z užívateľov však prišiel s teóriou, že to môže byť zamestnanec hradu prezlečený za ducha, ako to robia počas strašidelných prehliadok. Autor príspevku ale dodal, že hrad navštívil počas dňa a nevidel žiadne kostýmy či personál oblečený v kostýmoch.

Viac o téme: DuchHradOxfordParanormálny jav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu