Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lekár varuje pred obľúbenou vecičkou, ktorú nosí v kabelke veľa žien: Pozor, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Odborník odhalil šokujúcu pravdu o predmete, ktorý používajú mnohé ženy a ktorý môže spôsobiť vážne dermatologické problémy. Ide o viaceré nástroje na starostlivosť o pleť. Na toto si treba dávať veľký pozor.

Sermed Mezher je britský lekár, ktorý v krátkom videu na YouTube prezradil, že anonymná 30-ročná žena vyhľadala lekársku pomoc kvôli kožnej vyrážke na tvári. Keďže obvodný lekár bol zaskočený a zdalo sa, že nič nezaberá, poslal ju k dermatológovi. Ešte predtým ale vzali výter, aby vzorku poslali do laboratória. "To, čo našli, bolo naozaj šokujúce," uviedol Mezher.

Išlo o baktériu z rodu Pseudomonas, ktorá zvyčajne postihuje len ľudí s oslabenou imunitou, ako pacienti s HIV alebo tí, ktorí podstúpili chemoterapiu. Zdrojom tejto baktérie bol štetec na nanášanie mejkapu. "Tieto veci majú viac baktérií ako vaše záchodové sedadlo," priblížil Mezher. 

Lekár varuje pred obľúbenou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zdá sa však, že iba málo žien si uvedomuje riziko spojené s kozmetickým štetcom. Mnohé ženy v súvislosti s ním nedbajú na hygienu a štetec slúžiaci na nanášanie podkladovej bázy či kozmetickú hubku si nikdy neumývajú. 

Mikrobiológ na univerzite v Salforde Joe Latimer pre Daily Mail povedal, že pokožka je ekosystém s nespočetným množstvom baktérií, húb a vírusov, ktoré žijú spolu. "Väčšinou naša pokožka udržiava rovnováhu týchto bakteriálnych druhov pod kontrolou." Ak sa ale počet baktérií nesúmerne zvýši, hrozí vznik akné, atopickej alebo dermatitídy či infekcie rán. "Zakaždým, keď sa dotkneme svojej pokožky kozmetickými nástrojmi, ako sú štetce na mejkap, handričky alebo valčeky na tvár, prenášame na nástroje niektoré z našich baktérií," vysvetlil Latimer.

Lekár varuje pred obľúbenou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Časom sa baktérie, odumreté kožné tkanivo a starý kozmetický produkt nahromadia na nástrojoch, čo umožní množenie baktérií. Pri ich opätovnom použití si tak prenesiete tisíce mikróbov späť na pokožku. Baktérie milujú teplo a vlhko, preto je dobré skladovať kozmetické nástroje v suchom a teplom prostredí. Okrem toho netreba zabúdať na ich pravidelné čistenie. V opačnom prípade vás na tvári môžu prekvapiť nepríjemné vyrážky či iné kožné problémy.

Viac o téme: PokožkaMejkapDermatologičkaKožné problémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu