Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA a Čína obnovili vojenské rozhovory: Rokovali o Taiwane aj Juhočínskom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON/PEKING - Spojené štáty a Čína tento týždeň obnovili bilaterálne vojenské rozhovory, ktoré boli pozastavené vyše roka pre spory okolo Taiwanu. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Rokovania sa uskutočnili v pondelok a utorok v sídle Pentagónu vo Washingtone. Americkú delegáciu viedol vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany Michael Chase a čínsku generál Sung Jen-čchao. 

archívne video

Vzťahy SR a ČR narušil zub času, musíme im dať konkrétny obsah, tvrdí Robert Fico (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Čínske ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že počas tohtotýždňových rozhovorov dal Peking Washingtonu jasne najavo, že "nikdy" nezmení svoj postoj k otázke Taiwanu. Súčasne vyzval americkú stranu, aby prestala vyzbrojovať Taiwan a aby zastavila svoje údajne "provokatívne kroky" v Juhočínskom mori a obmedzila svoju vojenskú prítomnosť v tejto oblasti. 

Zdravé a stabilné vzťahy s USA

"Čína vyjadrila ochotu rozvíjať zdravé a stabilné vzťahy s USA na úrovni armád na báze vzájomnej rovnosti a rešpektu," uvádza sa vo vyhlásení čínskeho rezortu obrany. Spojené štáty sa k rokovaniam bezprostredne nevyjadrili. Americko-čínske vojenské rozhovory boli zmrazené po tom, ako vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiová v lete 2022 navštívila Taiwan. 

Na obnovení rokovaní sa v novembri dohodli prezidenti USA a Číny Joe Biden a Si Ťin-pching. V decembri potom nasledoval telefonát vysokopostavených generálov oboch krajín, ktorý bol prvou takouto komunikáciou od augusta 2022. Podľa predstaviteľov americkej administratívy majú vojenské rozhovory medzi Washingtonom a Pekingom kľúčový význam v snahách o to, aby rastúce súperenie oboch mocností neprerástlo do priameho konfliktu. 

Viac o téme: RozhovoryUSAČínaTaiwanRokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu