Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kúrite počas noci v spálni? Experti varujú, nerobte to! Hrozia tieto TRI zdravotné problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Dni sú čoraz pochmúrnejšie a chladnejšie. Väčšina z vás už určite zapla vo svojich domovoch kúrenie. Odborníci ale varujú, že vykurovanie počas noci vám môže viac uškodiť než pomôcť. Opísali tri zdravotné riziká, ktoré vám hrozia, ak pravidelne zaspávate v izbe so zapnutým kúrením.

Keď sa ráno zobudíte a cítite, že všade okrem vašej postele je chladno, môže byť ťažké prinútiť sa vstať. Mnohí preto pred spaním zapínajú kúrenie, aby bola izba ráno príjemne vyhriata. Ako ale upozornili experti, touto praktikou si v skutočnosti viac škodíte ako pomáhate. Spaním v izbe so zapnutým kúrením totiž riskujete, že vás potrápia nasledujúce tri problémy.

Kúrite počas noci v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vykúrená miestnosť narúša spánok

Ak spíte v príliš vykúrenej izbe, môže sa stať, že sa vaše telo prehreje alebo sa môžete zobudiť uprostred noci. Poradkyňa pre spánok Maryanne Taylorová zo spoločnosti The Sleep Works pre Sky News povedala: "Ak je v miestnosti príliš teplo, naše telo musí počas noci pracovať mimoriadne tvrdo, aby regulovalo telesnú teplotu." To môže viesť ku skráteniu času stráveného v hlbokom spánku, ktorý je pre regeneráciu organizmu dôležitý. Podľa organizácie Sleep Foundation je ideálna teplota izby pre dobrý nočný spánok okolo 15,6 až 20 stupňa Celzia.

Kúrite počas noci v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Budete náchylnejší na prechladnutie

Nosové dierky potrebujú hlien, aby zachytil vírusy, ktoré sa vznášajú vo vzduchu a tým zabraňujú tomu, aby ste ochoreli. Zvýšenie teploty počas noci však môže z nosných dierok vytiahnuť vlhkosť, čím sa stanete zraniteľnejšími voči prechladnutiu, chrípke a infekciám dutín. Kúrenie tiež môže rozvíriť prach, peľ či iné alergény, ktoré môžu podráždiť dutiny. Výskum Lekárskej univerzity vo Varšave zistil, že určité spôsoby vykurovania v interiéri sú dôležitými rizikovými faktormi pre výskyt alergickej rinitídy a astmy.

Kúrite počas noci v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Kúrenie môže vysušiť pokožku

Suchá pokožka vás môže vystaviť nepríjemným kožným ochoreniam ako psoriáza a ekzém. "Varovné signály, že vaša pokožka môže byť príliš suchá, sú, že je na dotyk drsná, pôsobí šupinato alebo sa začína odlupovať," priblížil dermatológ Adam Friedmann pre Glamour. Účinnou stratégiou v boji proti vysušovaniu pokožky je práve vypnutie kúrenia v izbe, v ktorej spíte.

Kúrite počas noci v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zostaňte v teple aj bez kúrenia

To všetko neznamená, že by ste v noci nemali svoj dom vykurovať vôbec. Trik spočíva v strategickom prístupe k miestnostiam, ktoré vykurujete a časoch, kedy zapnete kúrenie. Na začiatok skúste vykurovať izby, v ktorých trávite najviac času a v tých, ktoré takmer nevyužívate, vypnite radiátory. 

Aby ste zostali v teple, používajte flanelovú alebo flísovú posteľnú bielizeň, ktorá udržiava teplo lepšie ako bavlna. Kľúčové je aj pyžamo. Flísové alebo flanelové pyžamo vás dokáže zahriať rovnako ako bavlna. Nezabudnite ani na ponožky do postele, aby boli vaše nohy v teple. Napokon je dôležité zbaviť sa prievanu. Okná môžete obložiť gumovým tesnením a tiež môžete podomácky zaizolovať škáru pod dverami, napríklad pomocou starého uteráka. Nezabudnite počas dňa odostrieť žalúzie, resp. závesy, aby do izby prenikalo svetlo a teplo. Pred zotmením ich zase zatiahnite, aby ste predišli strate tepla.

Viac o téme: ZimaKúrenieSpánokPrechladnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu