Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Strach z novej pandémie? V Číne sa šíri ďalší záhadný vírus! Nemocnice sú na pokraji kolapsu: WHO chce detaily

Mrazené jahody
Mrazené jahody (Zdroj: Getty Images)

PEKING – Nemocnice v Pekingu a na severe Číny bojujú s extrémnym nárastom respiračných ochorení. Rodičia čakajú s deťmi v obrovských zástupoch a v jeden deň prijala nemocnica v jednom z čínskych miest neuveriteľných 13 000 detí so zápalom pľúc.

Podľa informácií americkej televízie CNN čakajú rodičia na pohotovostiach a v nemocniciach v obrovských zástupoch, aby ich deti vyšetril pediater. Zamestnanec nemocnice uviedol, že počty infikovaných detí, ktorým aktuálne čelia, ďaleko presiahol kapacitu nemocníc. Najväčšia detská nemocnica v Tchien-tinu prijala v jeden jediný deň až 13 000 detských pacientov. Podľa CNN ide o rekord v počte ošetrených pacientov.

Dráma v MHD: Muž prestal dýchať, život mu zachránil policajt (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Riaditeľka detského lekárskeho strediska Všeobecnej nemocnice Čínskej ľudovej armády Čou Chuej-sia však s týmito výrokmi nesúhlasí a uviedla, že nie je pravda, že nemocnice nestíhajú prijímať pacientov. „Ide o prvú vlnu infekcií spôsobenou mykoplazmovou pneumóniou od času, keď boli na začiatku tohto roka zrušená väčšina proticovidových opatrení,“ uviedla pre China Daily.

Zdravotníci potvrdili, že v prípade veľkých miest ide najmä o prípady chrípky, RSV vírusu a spomínanú mykoplazmovú pneumóniu. Práve tá spôsobuje akútny zápal pľúc infekčného pôvodu a najviac ohrozenou skupinou sú práve malé deti. Zvýšený nárast respiračných ochorení už ohlásila aj Veľká Británia ale aj Spojené štáty americké.

Pozornosť verejnosti sa však viac obracia na Čínu najmä po správe, ktorú zverejnila svetová zdravotnícka organizácia v stredu, keď požiadala čínske úrady o bližšie informácie o náraste „nediagnostikovaného zápalu pľúc u detí“. Informácia sa do svetovej zdravotníckej organizácie dostala vďaka systému sledovania ProMED, ktorý naposledy oznámil záhadné ochorenie, z ktorého bol nakoniec agresívny Covid-19. Po štvrtkovom rozhovore s čínskymi úradmi WHO uviedla, že nárast respiračných ochorení vrátane mykloplazmovej pneumónie "súvisí so zrušenými protipandemickými obmedzeniami na verejnosti, podobne ako v iných krajinách". Rovnako aj odborníci z lekárskeho prostredia potvrdili, že v tomto prípade neexistujú žiadne dôkazy o pôsobení nového patogénu.

Viac o téme: VírusČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu