Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Astronauti v laboratóriu robili saltá

BRATISLAVA 5. júna (SITA/AFP) - Astronautom sa včera podarilo vstúpiť do najväčšej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS (International Space Station) japonského laboratória Kibo (Nádej).

"Ide o veľký deň pre japonský ľud. Je to nádherný modul, ktorý prinesie stanici nádej," uviedol japonský astronaut Akihiko Hošide. Do priestoru s veľkosťou autobusu vstúpili Japonec spolu s americkou kolegyňou Karen Nyberg.

Mávnutím ruky obaja v maskách a okuliaroch naznačili zvyšku posádky, že prostredie v module je obývateľné. V pätnásťtonovom kolose si astronauti hneď vyskúšali zopár sált.

Sedem astronautov z misie raketoplánu Discovery sa spojilo so stanicou v pondelok a už na druhý deň spojili laboratórium za pomoci robotického ramena so stanicou.

Tretí komponent - exteriérový priestor, v ktorom budú experimenty vystavené priamym účinkom vesmíru, doručia na stanicu až na budúci rok. Po dokončení bude laboratórium slúžiť na medicínske, biologické, biotechnologické a komunikačné experimenty.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dúfa, že konštrukčné práce sa skončia na ISS okolo roku 2010 a stanica sa stane centrom pre výskum vesmíru, umožňujúca vedcom skúmať vplyv zníženej gravitácie na ľudský organizmus.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu