Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Discovery odnesie na ISS ďalšiu časť modulu Kibo

raketoplán Discovery na odpaľovacej rampe
raketoplán Discovery na odpaľovacej rampe (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hlavná časť japonského modulu Kibo, ktorý má raketoplán Discovery odviezť tento víkend na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), znamená doteraz najväčšie rozšírenie kapacity výskumnej stanice.

Po dokončení poskytne laboratórium v hodnote 2,8 miliardy dolárov (v prepočte takmer 55 miliárd slovenských korún) miestnosť pre štyroch astronautov, ktorí môžu vykonávať experimenty v oblasti vesmírnej medicíny, biológie a biotechnológie alebo komunikácie. To všetko v prostredí s umelo vytvoreným tlakom.

Raketoplán Discovery má odštartovať v sobotu 31. mája o 23:02 stredoeurópskeho času a vyniesť hlavnú časť Japonského tlakového modulu (JPM). Ide o druhú z troch ciest raketoplánu so súčasťami Kiba. Prevezená jednotka s dĺžkou 11,2 metra bude najväčšou samostatnou miestnosťou na ISS, predbehne tak modul Destiny dlhý 8,5 metra a 6,8-metrovú časť Columbus.

S celkovou hmotnosťou 14,8 ton je JPM také ťažké, že niektoré jeho súčasti vyniesol raketoplán na ISS už v marci. Modul Kibo má päť hlavných komponentov: JPM na vykonávanie hlavného výskumu a kontrolu vnútornej časti; logistický modul vytvorený na prepravu vnútorného vybavenia JPM zo Zeme a späť; diaľkový manipulačný systém - 10-metrové robotické rameno s 2,2-metrovým nástavcom na prenos vybavenia a materiálov v blízkosti Kiba; vonkajšie príslušenstvo (EF) na prenos vybavenia vo vesmíre; experimentálny logistický modul - vonkajšia časť (ELM-ES).

V marci sa na ISS dostal logistický modul a vnútorná časť JPM, súčasná misia má na vesmíru stanicu vyniesť JPM a robotické rameno. Let naplánovaný na rok 2009 prenesie vonkajšie časti a ELM-ES. Po kompletnej inštalácii bude Kibo monitorované zariadením Tsukuba Japonskej agentúry pre výskum vesmíru a kontrolnou misiou NASA v Houstone.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu