Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Laboratórium Kibo je už napojené

Japonské vesmírne laboratórium Kibo Zobraziť galériu (2)
Japonské vesmírne laboratórium Kibo (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Astronautom sa úspešne podarilo pripojiť časť japonského laboratória Kibo, veľkosťou pripomínajúce autobus, k Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS (International Space Station).

Stanica má teraz k dispozícii najväčšiu miestnosť. Japonský astronaut Akihiko Hošide a jeho americká kolegyňa Karen Nyberg využili na celú operáciu robotické rameno stanice, ktoré pomaly v beztiažovom stave pritiahlo pätnásťtonové laboratórium z nákladného priestoru raketoplánu Discovery, ktorý sa so stanicou spojil v pondelok. Ešte predtým uvoľnili americkí astronauti Mike Fossum a Ron Garan počas svojho 48-minútového výstupu do otvoreného priestoru poistky, držiace laboratórny komponent.

"Gratulujem. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici máme novú Nádej (preklad názvu laboratória Kibo)," uviedol japonský astronaut krátko po spojení laboratória so stanicou. Astronauti majú dnes ešte pred sebou aktiváciu japonského tlakového modulu (JPM) cylindrového tvaru. Do laboratória by mohli vstúpiť dnes večer o 22:52 stredoeurópskeho letného času (SELČ). Počas misie ich ešte čaká inštalácia laboratórneho robotického ramena s dĺžkou desať metrov, ktorého neskoršou úlohou bude manipulácia so skúmanými materiálmi a vybavením.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu