Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je vám doma zima a už kúrite? POZOR, skoré vykurovanie môže spôsobiť týchto sedem zdravotných problémov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - S príchodom jesene a chladnejšieho počasia možno premýšľate nad tým, že zapnete kúrenie. Lekári však varujú, že je na to ešte skoro. Podľa ich slov by kúrenie v tomto období mohlo poškodiť vaše zdravie a vystaviť vás riziku nasledujúcich siedmich ochorení.

Od bolestivej svrbiacej kože až po sťažené dýchanie, zvýšenie teploty môže zhoršiť existujúce zdravotné problémy alebo spôsobiť nové. Existuje však množstvo spôsobov, ako ochrániť svoje zdravie. Lekár Neel Patel zo služby LloydsPharmacy Online Doctor, pre The Sun uviedol, že musíte byť pripravení na užívanie liekov.

Je vám doma zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

"Či už sú to tablety na zmiernenie migrény, lieky na alergiu alebo inhalátor na astmu, pripravte sa na chladné počasie tým, že si urobíte zásoby," poradil Patel. Ak to nepomôže, skúste znížiť teplotu. "Príliš teplá aj príliš studená miestnosť môžu byť zlé pre vaše zdravie. Osemnásť stupňov je zvyčajne odporúčaná teplota pre spálne, zatiaľ čo 21 stupňov je ideálnych pre obývacie izby." Vykurované miestnosti môžu v chladnejších mesiacoch viesť k viacerým zdravotným komplikáciám.

Astma

Zima môže byť pre ľudí trpiacich astmou ťažkým obdobím, pretože vykurovanie spôsobuje, že vzduch v domácnostiach je obzvlášť suchý. "Ústredné kúrenie môže spôsobiť, že vzduch v domovoch bude veľmi suchý. To môže spôsobiť pľúcne komplikácie, ako je astma. Možno zistíte, že suchý vzduch spúšťa kašeľ a dýchavičnosť," povedal praktický lekár. 

Je vám doma zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Infekcie dutín

Suchý vzduch pri zapnutom kúrení môže spôsobiť aj iné problémy. Môže tiež viesť k infekciám dutín, pretože vzduch vysušuje vrstvu hlienu lemujúcu váš nos, čo vedie k zablokovaniu dutín. Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste tomuto problému zabránili. Zaobstarajte si zvlhčovač vzduchu alebo umiestnite misku s vodou do blízkosti radiátorov.

Je vám doma zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Alergie

Vykurovanie môže tiež spôsobiť množstvo alergií. Keď radiátory ohrievajú vzduch v miestnosti, vzniká proces známy ako konvekcia. To spôsobuje cirkuláciu prachu v miestnosti, čo môže vyvolať alergie. 

Bolesti hlavy a migrény

Horúce miestnosti nezriedka spôsobujú bolesti hlavy a migrény v dôsledku dehydratácie. "Hoci je dehydratácia niečo, čo si zvyčajne spájame s letom, je ľahké sa dehydratovať, keď ste celý deň v centrálne vykurovanom prostredí. To môže viesť k bolestiam hlavy a dokonca k migréne, ak ste na ňu náchylní," priblížil odborník. Uistite sa preto, že prijímate dostatok tekutín. V chladnejších mesiacoch môže byť ľahké zabudnúť piť dostatok vody. Snažte sa denne vypiť šesť až osem pohárov nealkoholickej tekutiny, ak sa chcete vyhnúť dehydratácii. 

Je vám doma zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Kožné ochorenia

Počas zimných mesiacov sa môžu objaviť aj kožné ochorenia ako ekzém. "Ak máte ekzém alebo suchú, citlivú pokožku, môžete si všimnúť, že v zime sa to zhoršuje. Dôvodom je, že ústredné kúrenie vysušuje vzduch a znižuje vlhkosť, čo môže spôsobiť ekzémy a podráždenie pokožky." Tie sa dajú liečiť masťami a hydratáciou pokožky. "V zime sa môžete o svoju pokožku starať pravidelným hydratovaním. Masti môžu byť dosť mastné, ale sú najúčinnejšie pri udržiavaní vlhkosti v pokožke. Mlieka obsahujú menej oleja, a preto nie sú mastné, ale môžu byť menej účinné. Krémy sú niekde medzi." 

Je vám doma zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Svrbiace oči

Nedostatok vlhkosti vo vzduchu môže zvýšiť riziko svrbenia očí. Suchý vzduch môže spôsobiť, že sa vaše slzy príliš rýchlo vyparia, čo spôsobí, že oči budú suché a budú vás svrbieť. Aj tento problém môže vyriešiť zvlhčovač vzduchu alebo umiestnenie misky s vodou do blízkosti radiátora.

Je vám doma zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Krvácanie z nosa

Suchý vzduch môže tiež spôsobiť krvácanie z nosa. "Môžete si všimnúť, že v zime vám častejšie tečie krv z nosa. Opäť je to kvôli nedostatku vlhkosti vo vzduchu, čo môže mať za následok suchosť a chrasty vo vnútri nosových dierok," dodal Patel.

Viac o téme: KúrenieAlergiaMigrénaAstma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu