Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bojujete doma s nadmernou vlhkosťou? Expert varuje pred CHYBOU, ktorej sa dopúšťa aj mnoho Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRISTOL - Vlhkosť alebo prípadná pleseň môže byť vo vašej domácnosti spôsobená vplyvom viacerých faktorov. Jednou z najčastejších príčin je položenie mokrého oblečenia na radiátor. Mnohí si neuvedomujú, aké škody môže nadmerná vlhkosť spôsobiť. Do pozornosti preto dávame rady odborníka.

Tim Fenner zo spoločnosti Bristol's Timberwise (odstraňovanie nadmernej vlhkosti) sa podelil o rady, ako predchádzať vzniku nadmernej vlhkosti v domácnosti. Bojujeme s ňou najmä v zimných mesiacoch, keď máme zapnuté kúrenie. Čím je vzduch teplejší, tým viac vodnej pary sa v ňom nachádza. Mnoho ľudí si myslí, že vlhkosti sa dá predísť zapnutím radiátora, no opak je pravdou. 

"Skvapalňovanie vzduchu predstavuje zďaleka najväčší a najbežnejší problém s vlhkosťou v domácnostiach vo Veľkej Británii. Platí to najmä pre zimu. Sušíme si vtedy mokrú bielizeň na radiátore, alebo náklady na kúrenie znižujeme tak, že kohútiky otáčame len v krajnom prípade," ozrejmil Fenner pre Bristol Post

Kotol treba vyberať tak, aby ohrev stačil aj počas zimných mesiacov.
Zobraziť galériu (3)
Kotol treba vyberať tak, aby ohrev stačil aj počas zimných mesiacov.  (Zdroj: Getty Images)

Ako ďalej vysvetlil, keď vypneme v zime kúrenie, vzduch sa začne ochladzovať. Teplo sa stráca a hľadá teplejšie prostredie. Vlhkosť teda končí v stenách domu. "Keď sa vzduch v dome ochladzuje, voda sa začína skvapalňovať a vzniká vlhkosť a pleseň. Čím je vzduch teplejší, tým viac vlhkosti dokáže udržať. Preto je problémom studený vzduch. Najviac sú postihnuté miesta, kde vzduch doslova stojí, napríklad závesy alebo priestor za nábytkom," pokračoval. 

Bojujete doma s nadmernou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Typickou formou vlhkosti a plesne sú fľaky na stenách. Postupom času môžu uvoľňovať do ovzdušia jedovatý plyn, ktorý vyvoláva astmu a iné problémy s dýchaním. Odborník odporúča hlavne vetrať. "Jedna z najlepších rád je otvoriť okno v prednej aj zadnej časti bytu/domu minimálne na desať minút denne. Kúrenie nechajte zapnuté. Ide o to, aby sa z bytu dostala preč nadmerná vlhkosť. Ak pravidelne nevetráte, nepomôže vám ani kvalitná izolácia," doplnil na záver. 

Viac o téme: RadiátorVlhkosťTrik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu