Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tri spôsoby, ako posteľná bielizeň môže škodiť vášmu zdraviu! O tom poslednom ste určite netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Kto by nemal rád spánok v posteli s čerstvo vypranou bielizňou. Pokiaľ sa ale pravidelne budíte unavení, možno za to môže práve vaša posteľná bielizeň. Odborníci odhalili, ako jej výber dokáže ovplyvniť kvalitu spánku a do akej miery vám môže viac škodiť ako prospievať.

Dostatok spánku je kľúčom k fyzickému a duševnému zdraviu. Pri kúpe obliečok, prikrývok a matraca môže mať výber správneho materiálu veľký vplyv na kvalitu vášho odpočinku. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa budia unavení, možno vás prekvapí, že problém môžete vyriešiť výmenou posteľnej bielizne. Toto sú tri spôsoby, ako môže ovplyvniť váš spánok:

Kvôli bielizni sa potíte

Ak ste sa niekedy zobudili s pocitom chladu a vlhka, keď sa na vás lepilo prepotené pyžamo, potom viete, aké je to nepríjemné. Ľuďom, ktorí trpia nočným potením, či už ako príznakom menopauzy alebo následkom chronických nočných môr, môže spánok so správnou posteľnou bielizňou poskytnúť úľavu. "Odvádzanie vlhkosti a regulácia teploty sú skvelé vlastnosti, ktoré treba hľadať, ak radi spíte. Odvádzanie vlhkosti v podstate znamená, že tkanina nebude vlhká, keď absorbuje vlhkosť. Takže ak sa v noci veľa potíte, spozorujete veľký rozdiel, ak si zaobstaráte posteľnú bielizeň odvádzajúcu vlhkosť," povedala špecialistka na spánkové doplnky v spoločnosti Sleepopolis Amelia Jerdenová magazínu Best Life. Dôležité je vybrať si predovšetkým priedušné materiály. 

Tri spôsoby, ako posteľná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zhoršujú sa vám alergie

Na posteľnej bielizni, matracoch, kobercoch, záclonách či čalúnených látkach žijú roztoče. Kŕmia sa odumretými ľudskými aj zvieracími kožnými bunkami. Veľa ľudí má na tieto neviditeľné potvory alergiu. Ak vám to znie povedome, môže vám pomôcť vlnená posteľná bielizeň. "Vlna je hypoalergénna, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že spôsobí alergickú reakciu. Okrem toho sú vlnené vlákna prirodzene odolné voči roztočom a iným alergénom, čo z nej robí skvelú voľbu pre alergikov," uviedol povedal Marc Werner z firmy GhostBed. Vlna je tiež vhodnou alternatívou pre ľudí s citlivou pokožkou. 

Možno si vlnu predstavujete ako hrejivý, a teda len zimný materiál, ale nie je to tak. Malé vrecká vzduchu vo vlnených vláknach cirkulujú teplo, čo umožňuje, aby sa viac tepla pohybovalo smerom k telu, keď je vám zima. To je dôvod, prečo je vlna taká teplá. Tieto malé vrecká však zároveň zabezpečujú priedušnosť vlny. 

Tri spôsoby, ako posteľná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Posteľná bielizeň je plná toxických chemikálií

Veľká časť posteľnej bielizne je ošetrená chemikáliami, aby bola nehorľavá. Tie sú potenciálne toxické a spájajú sa s rakovinou a inými chorobami. Práve vlna sa bežne používa v prírodných posteľných výrobkoch ako akási bariéra proti požiaru. Ak je nekvalitná, tak ľudí z nej zvykne svrbieť pokožka. Odborníci preto odporúčajú staviť na merino vlnu, ktorá nespôsobuje svrbenie.

Viac o téme: PosteľPosteľná bielizeňAlergiaSpánokPotenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu