Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ohromujúci objav na zámku v Škótsku: Je zrejme najstaršia na svete!

Blair Castle Zobraziť galériu (2)
Blair Castle (Zdroj: profimedia.sk)

GLASGOW - Zhruba štyri desiatky fliaš whisky, ktoré sa vlani našli na zámku Blair Castle v Škótsku, sú pravdepodobne najstaršou dochovanou whisky na svete. Historické bádanie a datovanie pomocou uhlíkovej metódy ukázali, že destilát zrejme pochádza z 30. rokov 19. storočia a že sa možno na zámku podával aj v čase, keď ho v roku 1844 navštívila kráľovná Viktória so svojím manželom, princom Albertom, napísal server BBC.

Náhodný objav whisky, ktorú prefľašovali v roku 1932, čoskoro spôsobí rozruch aj medzi investormi, pretože 24 fliaš sa chystá do dražby. V novembri ich bude predávať aukčná sieň Whisky Auctioneer, ktorá očakáva, že cena jednej fľaše by mohla presiahnuť 10 000 libier (11 570 eur). 

Ohromujúci objav na zámku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Ide o výsostne o historickú whisky a pozoruhodný dôkaz o škótskom destilačnom umení, ktorému sa čo do pôvodu a zachovalosti len tak niečo nevyrovná," citovala BBC odborníka na whisky Angusa MacRailda z destilérky Kythe Distillery, ktorý whisky ochutnával. "Bola starostlivo nafľašovaná a zachovala si prirodzenú silu, ale aj sviežosť alkoholu po takmer dve storočia, čo je úprimne povedané ohromujúce," dodal.

Viac o téme: ZámokWhiskyObjavŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu