Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tieto štyri povolania vystavujú pracovníkov väčšiemu riziku demencie! Ste v ohrození aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NEW YORK - V práci trávime pomerne veľké množstvo času. Charakter našej profesie sa často môže podpísať aj na celkovom zdraví. To najnovšie potvrdili experti vo svojej štúdii. Zistili, že ľudia, ktorí vykonávajú fyzicky náročnejšie zamestnania, by mohli mať väčšiu pravdepodobnosť vzniku demencie.

Informuje o tom nová štúdia uverejnená vo vedeckom časopise The Lancet. "Naša práca tiež poukazuje na to, čo sa nazýva paradox fyzickej aktivity. Ide o spojenie fyzickej aktivity vo voľnom čase s lepšími kognitívnymi výsledkami a ako fyzická aktivita súvisiaca s prácou môže viesť k horším kognitívnym výsledkom," povedal hlavný autor Vegard Skirbekk. 

Tieto štyri povolania vystavujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

On a jeho tím vykonali štúdiu v spolupráci s Nórskym národným centrom pre starnutie a zdravie a Butler Columbia Ageing Center. Z toho vyvodili, že dôsledná práca v zamestnaní so strednou alebo vysokou fyzickou aktivitou bola spojená so zvýšeným rizikom kognitívneho poškodenia. Náročné práce boli definované ako tie, ktoré vyžadujú značné používanie rúk, nôh a pohyb celého tela, ako je lezenie, zdvíhanie, balansovanie, chôdza, zohýbanie sa a manipulácia s materiálmi. Medzi tieto povolania patria predajcovia (maloobchodníci a iní), ošetrovatelia, farmári a chovatelia dobytka

Výskumníci dospeli k tomuto znepokojivému záveru skúmaním trajektórií profesionálnej fyzickej aktivity vo veku od 33 do 65 rokov s rizikom demencie a miernej kognitívnej poruchy (MCI) vo veku 70+. Špecificky analyzovali údaje 7005 účastníkov štúdie HUNT4 70+ - jednej z najväčších populačných štúdií demencie na svete. Z tejto vzorky bola u 902 jedincov diagnostikovaná demencia neskôr v živote, zatiaľ čo 2407 trpelo miernou kognitívnou poruchou. Autori však poznamenali, že to nemusí nevyhnutne viesť k rozvoju demencie. Z výskumu ďalej vyplynulo, že ľudia vo fyzicky náročných oblastiach práce mali približne o 15,5 percenta vyššiu šancu na rozvoj demencie v porovnaní s iba deviatimi percentami u ľudí, ktorí v práci vykonávali nízku fyzickú aktivitu. 

Tieto štyri povolania vystavujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci usúdili, že pre ich zistenia bolo niekoľko dôvodov, konkrétne zmätok, ktorý tieto povolania spôsobujú na tele aj na mysli. Ošetrovateľské a predajné profesie sú podľa štúdie často charakterizované nedostatkom autonómie, dlhotrvajúcim státím, tvrdou prácou, nepružným pracovným časom, stresom, vyšším rizikom vyhorenia a niekedy dlhými pracovnými dňami. To môže niekoľkonásobne narušiť zdravie mozgu u starších ľudí, pretože zvýšená fyzická aktivita neskôr v živote súvisí s menším objemom hipokampu a horšou pamäťou. 

Na druhej strane spektra pracovných miest výskumníci špekulovali, že menej fyzicky náročné povolania znižujú pravdepodobnosť kognitívnej katastrofy tým, že umožňujú viac prestávok, a teda aj viac času na zotavenie. Je zaujímavé, že rovnaká teória neplatí pre vyššiu úroveň voľnočasových aktivít, ktoré sú naopak spojené s nižším rizikom kognitívnych porúch. Inými slovami, štúdie úplne nevyvrátili mantru "zdravé telo, zdravá myseľ". 

Tieto štyri povolania vystavujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšou teóriou pre toto prepojenie môže byť, že inžinierstvo, administratíva a výučba a ďalšie kognitívne stimulujúce profesie pravdepodobne pomáhajú ľuďom udržať si vysokú úroveň poznania. Štúdia z roku 2016 zistila, že tieto zamestnania pomáhajú zachovať zdravú funkciu mozgu. Ide konkrétne o profesie manažér, učiteľ, právnik, sociálny pracovník, inžinier, fyzik, lekár, zubár a farmaceut. "Naše výsledky obzvlášť zdôrazňujú potrebu sledovať jednotlivcov s vysokou celoživotnou pracovnou a fyzickou aktivitou, pretože sa zdá, že majú väčšie riziko rozvoja demencie," uzavrel Skirbekk. Budúci výskum by mal podľa neho posúdiť, ako pracovná fyzická aktivita a ďalšie faktory súvisia s demenciou a miernym rizikom kognitívneho poškodenia vo vyššom veku. Ide o dôležitý prielom v chápaní Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie.

Viac o téme: ZdraviePrácaZamestnanieDemencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu