Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bombastická správa pre ženy: Toto rakovinu prsníka odhalí lepšie než lekári!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OAKLAND - Experti tvrdia, že umelá inteligencia by mohla odhaliť rakovinu prsníka lepšie ako tradičné metódy. Potvrdil to ich výskum. Podľa odborníka ide o takzvanú čiernu skrinku umelej inteligencie, ktorá by lekárom pomohla personalizovať starostlivosť o pacientky.

Vedci tvrdia, že umelá inteligencia (AI) by mohla byť lepšia pri odhaľovaní nebezpečnej rakoviny prsníka ako tradičné metódy. Počítače presne predpovedali, či sa smrteľná choroba pravdepodobne rozšíri v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Experti ich testovali v porovnaní so štandardnými klinickými modelmi, ktoré využívajú informácie vrátane veku a rodinnej anamnézy, ako aj mamografov na posúdenie rizika pre ženy. Umelá inteligencia prekonala štandardný model pri pohľade na viac ako 18 000 žien, ktoré boli vyšetrené v roku 2016 a sledované do roku 2021. Výskumníci si ale nie sú istí, ako presne.

Bombastická správa pre ženy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"AI identifikuje vynechané druhy rakoviny aj vlastnosti prsného tkaniva, ktoré pomáhajú predpovedať budúci vývoj rakoviny. Toto je čierna skrinka AI," povedal Vignesh Arasu z centra Kaiser Permanente v Kalifornii. Štúdia zverejnená v časopise Radiology skúmala údaje od Američaniek, ktoré v roku 2016 podstúpili mamografické vyšetrenie a nemali rakovinu prsníka. Vyše 4500 ženám lekári v priebehu piatich rokov diagnostikovali rakovinu. Vedci použili päť algoritmov umelej inteligencie na generovanie skóre rizika rakoviny počas jedného roka a od jedného do piatich rokov aj v akomkoľvek bode počas piatich rokov.

Všetkých päť algoritmov fungovalo lepšie než tradičný rizikový model, pokiaľ ide o predpovedanie pravdepodobnosti, že ženy dostanú rakovinu prsníka. "Modely klinického rizika závisia od zhromažďovania informácií z rôznych zdrojov, ktoré nie sú vždy dostupné. Umelá inteligencia na predpovedanie rizika rakoviny ponúka možnosť individualizovať starostlivosť o každú ženu, ktorá nie je systematicky dostupná. Je to nástroj, ktorý by nám mohol pomôcť poskytovať personalizovanú, presnú medicínu na národnej úrovni," dodal Arasu. 

Viac o téme: Rakovina prsníkaUmelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu