Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chlapcovi (5) zröntgenovali brucho: To, čo našli v jeho žalúdku, im vyrazilo dych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OHIO - Dieťa za chrbtom svojich rodičov prehltlo štyridsať kúskov žuvačky bez cukru, následne sa sťažovalo na kŕče a hnačku. V dôsledku toho musel iba päťročný chlapec podstúpiť operáciu. Podľa lekárov by mal byť tento prípad varovaním pre všetkých rodičov s malými deťmi, aby sa predišlo podobným incidentom.

Päťročný chlapec musel podstúpiť operáciu po tom, čo lekári na röntgenovom vyšetrení objavili obrovský zhluk žuvačky v jeho žalúdku. Dieťa bolo prevezené na pohotovosť do nemocnice v Ohiu, kde sa sťažovalo na kŕče a hnačku. Ukázalo sa, že deň predtým zjedlo asi štyridsať kúskov žuvačiek bez cukru. Jeho rodičia o tom nemali ani tušenia. 

Lekári odstránili hmotu pomocou kovovej trubice, ktorú chlapcovi zaviedli do hrdla a použitím klieští, vďaka ktorým obrovskú žuvačku uchopili a vytiahli. Pacient v dôsledku zákroku trpel bolesťami hrdla, okrem toho ale nemal žiadne dlhodobé zdravotné následky.

 

The boy arrived at the emergency room the next day with cramps and diarrhea thanks to his obstructed GI tract.

Posted by New York Post on Saturday, May 27, 2023

Prehltnutie žuvačky v zásade nie je nebezpečné, pretože ju telo nedokáže stráviť. V zriedkavých prípadoch sa však môže stať nebezpečným, keď sa prehltne veľké množstvo žuvačky, pretože môže spôsobiť upchatie. Lekári v tejto súvislosti vyvracajú tvrdenie, že prehltnutá žuvačka zostane v tráviacom trakte ležať celých sedem rokov. "Ak ste prehltli kúsok žuvačky, vyjde z vášho tela von asi o štyridsať hodín neskôr v stolici. A keďže sa nedá stráviť, vyjde v celku," uviedla dietologička Beth Czerwonyová pre Cleveland Clinic.

Napriek tomu upozornila, že pravidelné prehĺtanie žuvačiek môže byť nebezpečné. "Ak to robíte každý deň alebo dokonca viackrát denne, môže to spôsobiť upchatie čriev. Čokoľvek, čo zjete potom, nebude schopné prejsť do tráviaceho traktu, čo spôsobí zápchu, ktorá vedie k bolesti a tlaku." 

Viac o téme: DieťaŽuvačkaZápcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu