Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Toto je najznámejšie pozadie pracovnej plochy na počítači: Viete, kde a kedy FOTO vznikla?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SONOMA - Fotografia Bliss, ktorá tvorila tapetu operačného počítačového systému Windows XP, je pravdepodobne najznámejším obrázkom na svete. Zelený kopec pri meste Sonoma v Kalifornii, odkiaľ tento ikonický záber pochádza, však už ani zďaleka nevyzerá tak, ako ho v polovici 90. rokov minulého storočia odfotil Charles O'Rear.

V roku 2000 sa stala fotografia Bliss predvolenou tapetou systému Windows XP. Záber, ktorý poznajú miliardy ľudí na celom svete, vznikol kúsok od mesta Sonoma severne od San Francisca v jedno piatkové popoludnie v roku 1996. Jeho autorom je Charles O'Rear, ktorý ho vytvoril počas cesty za svojou vtedajšou priateľkou. Systém Windows XP používali stovky miliónov ľudí a vďaka svojej jednoduchosti si získal aj uznanie kritikov. Nakoniec ho nahradili Windows Vista a Windows Server. 

 

It may not be as well known as the Mona Lisa, but Charles O'Rear's photo, Bliss, may have been viewed as many times, if not more.

Posted by Charles O'Rear on Wednesday, September 5, 2012

V roku 2014, keď spoločnosť Microsoft definitívne ukončila podporu Windows XP, záber z Kalifornie údajne aj naďalej využívalo asi 300 miliónov počítačov. V súčasnosti tento počet predstavuje 0,1 percenta všetkých zariadení na svete. "Tu na severe od San Francisca nastáva obdobie, keď sa po dažďoch zazelená tráva a ja viem, že šanca nájsť takéto krásne svahy je naozaj veľká. Každý piatok popoludní som chodieval na návštevu k priateľke. Aj v osudný januárový deň som išiel po kľukatej vidieckej ceste a keď som zbadal dokonalý zelený odtieň slnkom zaliatej trávy, okamžite som zastavil," spomína si O'Rear, ktorý stále žije v údolí Napa neďaleko ikonického kopca. 

 

Photographer :- Charles O'rear :D

Posted by Extraordinary 'n Amazing Facts on Wednesday, March 27, 2013

Na oblohe nad kopcom vraj vtedy neboli žiadne mraky, ale kým si všetko pripravil, objavili sa. Fotograf si pamätá, že v ten deň urobil štyri zábery, ktoré neskôr kúpil Microsoft. O cene mlčí, ale boli údajne také drahé, že ich nechcela prepraviť žiadna z bežných kuriérskych služieb. Preto bol nútený letieť do sídla spoločnosti v Redmonde v štáte Washington, aby ich doručil osobne. Pri fotografovaní použil fotoaparát Mamiya RZ67 s farebným filmom Fuji a statívom. Charles odmieta, že snímku upravil. K zlepšeniu jej farby mohol prispieť film, ktorý použil. "Nemal som predstavu o tom, kam to povedie. Predpokladám, že technici alebo ktokoľvek, kto sa podieľal na tvorbe systému Windows XP, vôbec netušili, aký bude mať úspech," pokračuje. 

Svoju fotku videl okrem iného v Bielom dome či na záberoch z Kremľa, odkiaľ vysielali rozhovory. A ako teraz vyzerá zrejme najznámejší kopec na svete? Je rozoraný a v jeho prednej časti sa nachádza vinohrad. Vzadu, kde bola voľná plocha, aktuálne rastú stromy. 

Pohľad na to, ako teraz kopec vyzerá, sa začína od ôsmej minúty

Viac o téme: MicrosoftBlissWindows
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu