Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozsiahla PREDPOVEĎ Billa Gatesa o budúcnosti: Toto čaká ľudstvo, práve sa začal vek...

(Zdroj: profimedia.sk)

SEATTLE - Mnoho ľudí verí, že umelá inteligencia (AI) spôsobí obrovskú technologickú revolúciu. Podľa spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft Corporation Billa Gatesa bude mať AI značný vplyv na zdravotníctvo. Gates tiež tvrdí, že táto revolúcia zmení spôsob, akým ľudia pracujú či učia sa.

Umelá inteligencia sa čoraz viac dostáva do popredia. Bill Gates najnovšie napísal sedemstranovú správu s názvom "The Age of AI has Begun" o tom, čo považuje za budúcnosť práce spolu so zlepšovaním modelov AI. Za revolučné považuje len dve technologické udalosti: keď prvýkrát videl moderné grafické používateľské rozhranie (GUI) a keď v roku 2022 neziskovka OpenAI dokončila skúšku z biológie Advanced Placement už po niekoľkých mesiacoch. Práve v tomto momente si Gates uvedomil, že teraz možno prežívame obdobie, o ktorom sa bude písať v budúcich knihách histórie. 

"Vývoj AI je rovnako zásadný ako vytvorenie mikroprocesora, osobného počítača, internetu a mobilného telefónu. Zmení to spôsob, akým ľudia pracujú, učia sa, cestujú, získavajú zdravotnú starostlivosť a komunikujú medzi sebou. Preorientujú sa okolo neho celé priemyselné odvetvia. Firmy sa budú odlišovať tým, ako dobre využívajú AI," uviedol miliardár. 

 

“The Age Of AI Has Begun” Bill Gates just published a 7-page letter about AI & his predictions for its future. Here's...

Posted by Nassos Kāppa on Sunday, March 26, 2023

Následne vysvetlil, ako môže umelá inteligencia pomôcť znížiť nerovnosť vo vzdelávaní a ako ju treba v politike používať opatrne kvôli jej sklonu k faktickým chybám. Pri pohľade na zvýšenie produktivity Gates verí, že AI vstúpi do sektora manažérov a administratívnych pracovníkov ako pomocník a kopilot. Stane sa osobným asistentom, ktorý bude vykonávať úlohy na základe poznámok v angličtine (alebo inom jazyku), naplánuje denný rozvrh a urobí všedné veci, ako je odpovedanie na e-maily. 

Táto revolúcia bude mať podľa technologického vizionára značný vplyv aj na zdravotníctvo, najmä v chudobnejších krajinách, kde AI nahradí lekárov a urýchli bežné úkony. Urýchli aj biologické objavy, ako to robí napríklad AI DeepMind pri skladaní proteínov a objavovaní liekov. Gates napokon opísal hrozby a riziká spojené s používaním umelej inteligencie, ako napríklad, že nedokáže abstraktne uvažovať, správne sa rozhodovať a jedného dňa sa môže vymknúť spod kontroly. Na záver uviedol, že AI bude možné naďalej podporovať, ale filantropickým spôsobom v snahe znížiť nerovnosť a utrpenie v chudobnejších štátoch. Svet musí zaviesť súbor pravidiel, aby mala AI pre spoločnosť viac výhod ako nevýhod.

Viac o téme: PredpoveďUmelá inteligenciaBill Gates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu