Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Muž (38) bez vzdelania a skúseností zarába 160-tisíc ročne: Toto je jeho práca! Vymenili by ste si to s ním?

(Zdroj: TikTok/coryrockwell)

NEW YORK - Muž so žiadnymi pracovnými skúsenosťami a vzdelaním bol v koncoch. Jedného dňa sa ale jeho život obrátil hore nohami a dnes má sedemciferný plat. Okrem toho je z neho hviezda TikToku, kde zverejňuje videá zo svojej baníckej práce. S užívateľmi sa podelil o pozitíva, ale aj negatíva tejto práce.

Tridsaťosemročný Cory Rockwell bol stratený. Nevedel, čo chce v živote dosiahnuť a cítil sa byť uväznený v Los Angeles. Tradičná kancelárska práca preňho nebola to pravé, a tak sa ocitol pod zemou a ako baník dnes zarába 160 000 dolárov (vyše 148 000 eur) ročne. "Netušil som, čo chcem robiť. V tom čase som nemal žiadne vzdelanie, žiadne skúsenosti, žiadnu priateľku ani dieťa. Vedel som, že ak sa teraz nedostanem z Los Angeles, zostanem tu navždy," povedal magazínu Business Insider.  

Agentúra Geotemps ponúkla Rockwellovi šesťmesačnú prácu v Orovade v Nevade, ktorá nakoniec trvala rok. Po štyroch rokoch práce v povrchových baniach sa rozhodol urobiť prestup pod zem. V súčasnosti pracuje ako baník v podzemnej medenej bani Nevada Copper v meste Yerington. Okrem toho je z neho aj hviezda TikToku. Cory svoju špinavú prácu miluje. "Teraz som baníkom v podzemí a táto práca mi zachránila život," prezradil s tým, že za hodinu teraz zarába 37 dolárov (34 eur). 

Cory má na starosti odpálenie výbušnín na uvoľnenie medenej rudy a zaistenie bezpečnosti bane predtým, ako sa jeho kolegovia vrátia dolu. V Nevada Copper je zodpovedný za hádzanie výbušnín do dier vyvŕtaných do zeme.

Táto práca so sebou prináša aj primeraný podiel nebezpečenstva. Medzi najväčšie hrozby patria vriaca voda vytekajúca zo stien, padajúce sutiny alebo požiar. Američan spomenul aj vyčerpávajúce dvanásťhodinové zmeny počas siedmich dní každý druhý týždeň "Keď sa dostanem domov, som tak duševne, fyzicky a emocionálne vyčerpaný, že dokážem ľahko prespať aj dvadsať hodín v kuse," uviedol Rockwell. Napriek týmto podmienkam ale svoju prácu miluje. 

Viac o téme: BaníkBaňaŤažba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu