Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznáme plat poslancov na rok 2023: Ide o štvorcifernú sumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR majú v roku 2023 zarábať vyše 6000 eur. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla Kancelária Národnej rady (NR) SR. Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Poslanec má podľa zákona nárok na plat vo výške trojnásobku priemernej mesačnej mzdy za predchádzajúci rok. "Plat poslanca v roku 2023 je na základe uvedeného určený vo výške 3912 eur," uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Archívne video: Matovič podá návrh na zníženie platov poslancov aj prezidentky

Matovič podá návrh na zníženie platov poslancov aj prezidentky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

K platu patria ešte paušálne náhrady, ich výška sa líši podľa toho, či je poslanec z Bratislavského kraja alebo z iného. Pokiaľ je z Bratislavského kraja, mesačne dostáva ešte 2348 eur, poslanec z iného kraja má paušálne náhrady vo výške 2739 eur.

Predseda a podpredsedovia parlamentu a tiež predsedovia a podpredsedovia výborov dostávajú k platu aj funkčné príplatky. Predseda NR SR má funkčný príplatok vo výške 497,91 eura, podpredseda NR SR 331,94 eura, predseda výboru 165,97 eura a podpredseda výboru NR SR 82,99 eura.
 

Viac o téme: PoslanciPlatNárodná radaRok 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu