Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Za čias socializmu ich nosil takmer každý: Legendárna značka bojuje o prežitie, pamätáte si ju?

(Zdroj: Instagram/botascz)

ZLÍN - Česká obuvnícka firma Vasky zo Zlína chce kúpiť tradičnú značku Botas, ktorá je od tohto roku v likvidácii. Peniaze na odkúpenie chce získať výpredajom niektorých svojich modelov. Legendárne tenisky sa vyrábajú od roku 1963 a určite ste minimálne jeden pár mali doma aj vy alebo vaši rodičia.

Legendárna značka tenisiek známa najmä z obdobia socializmu bojuje o prežitie. Ako sa ale zdá, svitá jej na lepšie časy. "Je to značka, ktorú považujem za symbol českého obuvníctva a mám záujem pokračovať v jej odkaze," uviedol Václav Staněk, ktorý ako 18-ročný založil v roku 2016 firmu Vasky, píšu Novinky.cz. 

Vďaka hodnotám, ktoré zdieľa s majiteľmi firmy Botas, sa mu naskytla možnosť značku odkúpiť. "Záujem sme prejavili a vyzerá to, že sme na dobrej ceste. Teraz ale nemáme dostatok prostriedkov na jej odkúpenie. Preto sme sa rozhodli urobiť výpredaj topánok z našej značky. Od toho si sľubujem, že sa nám nakoniec podarí tento sen uskutočniť," dodal Vasky s tým, že chcú, aby sa botasky naďalej vyrábali v Česku, a to v čo najvyššej kvalite. Podľa Staňka by malo stačiť predať 8000 párov, aby zlínska spoločnosť mohla značku Botas kúpiť a pokračovať vo výrobe, len pod iným majiteľom. 

Legendárne botasky

Botas bol prvým výrobcom športovej obuvi v Československu. Jeho tenisky dostali hovorové pomenovanie "botasky". Obľúbila si ich nielen široká verejnosť, ale aj športové legendy vrátane Emila Zátopka či Jaromíra Jágra. V 90. rokoch mala spoločnosť obrovské obraty, ale aj straty vo výške desiatok miliónov korún. Vyrábala státisíce párov topánok ročne pre svetoznáme značky Puma, Jofa a Salomon, lenže na nich mala nízke marže a produkcia postupne klesala. Staněk dúfa, že sa mu podarí legendárnu značku udržať naďalej životaschopnou.

Viac o téme: TeniskyBotasVasky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu