Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dermatológovia odhalili krutú pravdu: Toto sa stane, keď idete spať s neodlíčenou tvárou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Pokožka vyzerá dobre len vtedy, keď sa o ňu staráte. Aj z tohto dôvodu je dobré, keď sa pred spánkom nezabudnete odlíčiť. Odborníci varujú, že v opačnom prípade vám hrozia kožné a očné problémy. Dermatologičky prezradili, čo presne sa stane, ak zaspíte s naneseným mejkapom.

Odličovanie pred spánkom prospieva pokožke, najmä ak je obzvlášť náchylná na akné alebo citlivá. "Vaša jemná pokožka a oči budú trpieť, ak pôjdete do postele nalíčená," uviedla dermatologička Anna Chaconová z Miami na Floride pre magazín Best Life. Podľa jej slov môže aj "jedna nalíčená noc" spôsobiť množstvo problémov. Výsledkom môžu byť jemné línie a vrásky na tvári, matne vyzerajúca pleť, upchaté póry a dehydrovaná pokožka. Rovnako sa vám na tvári môžu začať tvoriť vyrážky, ktoré zapríčiňujú upchaté a infikované olejové žľazy. 

Dermatológovia odhalili krutú pravdu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ešte alarmujúcejšie je zistenie, že zaspávanie s mejkapom môže podráždiť oči a dokonca zhoršiť zrak. Príkladom je nemenovaná Austrálčanka, ktorá priznala, že si počas 25 rokov len zriedka zmývala maskaru. Zistila, že pigment z maskary sa preniesol do jej horného viečka. Tento hororový príbeh slúži ako silné varovanie pred zriedkavým, ale možným nebezpečenstvom spojeným s neodličovaním tváre pred spánkom. 

Na rozdiel od Chaconovej newyorská dermatologička Fayne Freyová tvrdí, že zaspávanie s mejkapom má len jeden pravdepodobný následok - špinavú posteľnú bielizeň. "Existuje veľa dermatológov, ktorí tvrdia, že líčidlá cez noc upchajú póry, spôsobia vrásky alebo zostarnutie pokožky. Ale pravdou je, že neexistujú žiadne štúdie, ktoré by dokazovali niektorý z týchto záverov," poznamenala Freyová. 

Dermatológovia odhalili krutú pravdu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí odborníci tvrdia, že špinavá obliečka môže sama osebe spôsobiť problémy s pokožkou. To znamená, že môže byť potrebné častejšie pranie a vymieňanie posteľnej bielizne, ak neplánujete zaradiť odličovanie do svojej večernej rutiny. "Ak si na druhý deň nevyperiete obliečku, riskujete spätnú kontamináciu, takže aj keď si pred spaním umyjete tvár, zvyšný produkt už bude na vašej obliečke a prenesie sa späť na vašu pokožku, keď si ľahnete," upozornila riaditeľka dermatologickej chirurgie na newyorskej klinike Metropolitan Hospital Dendy Engelmannová. 

Viac o téme: SpánokMejkapDermatologičkaOdlíčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu