Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Policajti otvorili tašku kuriéra a nechceli veriť tomu, čo vidia? Ako v nej mohol prevážať toto?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PUNO - Polícia v juhoperuánskom meste Puno narazila na stovky rokov starú múmiu v dodávkovej termobrašni opitého muža, ktorý pracuje ako kuriér rozvážkovej služby. Mladík uviedol, že múmia je v jeho rodine viac ako tridsať rokov a že na vyhliadku Mantaro pozostatky priviezol ukázať svojim kamarátom. Pomenoval ju Juanita a považoval ju za svoju duchovnú priateľku. Informoval o tom server Infobae.

Podľa expertov 600 až 800 rokov staré telo patrilo zrejme 45-ročnému mužovi, vysokému približne meter a pol. Múmia bola zabalená v obväzoch a pochovaná v polohe plodu. Pred španielskou kolonizáciou bola mumifikácia bežnou súčasťou mnohých kultúr v tejto oblasti, ktorá teraz spadá pod Peru. Niektoré múmie sa pochovávali, iné sa vystavovali pri dôležitých sviatkoch. 

Juanita je v súčasnosti v správe peruánskeho ministerstva kultúry, ktoré dedičstvo krajiny spravuje. Dvadsaťšesťročný muž bol spolu so svojimi dvoma priateľmi, s ktorými sa na mieste nachádzal, zatknutý a je vyšetrovaný pre podozrenie zo zločinu proti peruánskemu kultúrnemu dedičstvu.

Viac o téme: MúmiaKuriérPeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu