Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nemecký kancelár Scholz vyzdvihol vzťahy medzi Nemeckom a USA: Neskôr má rokovať s Bidenom

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

WASHINGTON- Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v piatok označil vzťahy medzi Nemeckom a USA za najlepšie za obdobie mnohých rokov. Neskôr bude vo Washingtone rokovať s prezidentom Joeom Bidenom. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Dobré nemecko-americké vzťahy sú dôležité najmä v súčasnosti - v období ruskej invázie na Ukrajinu. "Takisto však bude aj dlhodobo dôležité, aby sme túto transatlantickú spoluprácu naďalej rozvíjali," povedal Scholz pred rokovaním s americkým prezidentom. Základom toho je podľa jeho slov dôvera, ktorá sa buduje prostredníctvom vzájomnej komunikácie.

archívne video Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom

Peter Pellegrini rokoval v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Spolkový kancelár vycestoval bez novinárov a bez hospodárskej delegácie

Približne hodinové rokovanie Scholza s Bidenom je naplánované popoludní miestneho času (20.00 h SEČ). Hlavnou témou by mala byť vojna na Ukrajine. Ide o druhú Scholzovu návštevu v USA od nástupu do funkcie v decembri 2021. Spolkový kancelár vycestoval bez novinárov a bez hospodárskej delegácie. Po rokovaniach s Bidenom nie je naplánovaná ani tlačová konferencia.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Nemecko sa vlani stalo dôležitým partnerom v rámci NATO

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pred Scholzovou návštevou povedal, že Nemecko sa vlani stalo dôležitým partnerom v rámci NATO a zohralo ústrednú úlohu pri posilnení tejto organizácie. Pripomenul aj spoluprácu pri posielaní podpory Ukrajine, kde Nemecko okrem iného prispelo dodávkou systémov protivzdušnej obrany Patriot a IRIS-T. Biely dom plánuje v piatok oznámiť ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, píše stanica CNN s odvolaním sa na vyjadrenia Kirbyho. Táto zásielka má obsahovať najmä strelivo pre zbraňové systémy.

Viac o téme: VzťahyRokovanie USANemeckoJoe BidenOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu