Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci konečne rozlúštili pôvod záhadnej strašidelnej múmie: Niektorých ľudí to vôbec nepoteší

(Zdroj: Youtube/朝日新聞デジタル)

KURAŠIKI - Minulý rok začali vedci z Univerzity vedy a umenia Kurashiki (KUSA) spolupracovať s chrámom Enju-in v meste Asakuchi s cieľom identifikovať záhadný artefakt nachádzajúci sa na tomto posvätnom mieste v Japonsku. Teraz informovali o výsledku, ktorým zrejme veľmi nepotešia priaznivcov záhad a konšpirácií.

Artefakt nazvaný "mumifikovaná opica" pritiahol vedcov z KUSA do chrámu Enju-in v japonskom meste Asakuchi. Takmer rok pátrali po jeho pôvode, no v skutočnosti bol predmetom zvedavosti už celé desaťročia. Ide o telo zvláštneho tvora  dlhého tridsať centimetrov, ktoré pozostáva z chlpatého trupu primáta a útvaru pripomínajúceho šupinatý rybí chvost. Má aj dve ľudské ruky a na tvári strnulú grimasu s drobnými špicatými zubami. 

V japonskej mytológii sa bytosti, ktoré pozostávajú z častí rybieho a ľudského tela, nazývajú ningyo, čiže vodné stvorenie. Ručne písaná poznámka zastrčená vo vnútri boxu z dreva paulownia, ktorá bola súčasťou exponátu naznačuje, že úlovok bol chytený pri pobreží mesta Kóči na ostrove Šikoku okolo roku 1740. Mumifikovaného ningya je možné nájsť po celom Japonsku, mnohé kúsky sú vo vlastníctve chrámov a múzeí a pochádzajú najmä z epochy Edo (1603-1868). Keďže sa nikdy v histórii nenašli tieto živočíchy živé, ich pôvod je stále veľká záhada. Výskumníci z KUSA sa snažili zistiť, či je ningyo z Enju-in dielom človeka alebo prírody. Vykonali vizuálne hodnotenie, röntgenové a CT zobrazenie, optickú a elektrónovú mikroskopiu, fluorescenčnú röntgenovú analýzu, testy DNA a rádiokarbónové datovanie. 

 

Medical tests performed on a 300 year old mummified mermaid corpse on display at a temple in Japan have been exposed as...

Posted by Edgyliveleak on Wednesday, February 22, 2023

Nakoniec zistili, že objekt je zmesou rôznych materiálov a pri jeho výrobe nebolo použité žiadne drevo, ale najmä bavlna a papier potiahnutý látkou vyrobenou zo zmesi prášku z dreveného uhlia alebo piesku s pastou, píše Science Alert. Hlava bola vytvorená najmä z bavlny a sadry. Vlasy sú zvieracie chlpy a šupiny pochádzajú z dvoch druhov rýb. Horná časť tela je pokrytá kožou zo štvorzubca a spodná pokožkou z vtáka. Nechty na piatich prstoch sú tvorené zvieracím keratínom a pravdepodobne ide o nejaký druh rohoviny. Čeľusť vyrobili z nejakého druhu mäsožravých rýb. 

Rádiokarbónové datovanie niektorých šupín je tak v rozpore s ručne napísanou poznámkou a naznačuje, že tvor bol vyrobený o storočie neskôr, než sa v nej uvádza. "Rybie telo sušenej morskej panny v kolekcii Enju-in je pokryté kožou chrapkáča a horná časť tela je z látky a papiera. Vyrobené bolo z laminovaného papiera a nafúknutej rybej kože, z bavlny a iných výplní, zo sadrovej hmoty a predpokladá sa, že pochádza z obdobia konca 19. storočia," priblížili výskumníci. Ako sa predmet dostal do vlastníctva chrámu, nie je známe. Hoci bol pôvod ningya demystifikovaný, zostáva dôležitým artefaktom svojej doby a vráti sa do domovského chrámu, kde zostane v opatere duchovných.

Viac o téme: ZáhadaMorská pannaJaponskoNingyoMumifikovaná opica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu