Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce prípady v Rusku nekončia: V Moskve našli zavraždeného vedca, ktorý vyvíjal vakcínu Sputnik V!

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

MOSKVA - Ruského virológa Andreja Botikova, ktorý sa podieľal na vývoji ruskej vakcíny proti koronavírusu, našli mŕtveho v jeho byte v Moskve. Údajne ho zavraždil muž, ktorý vnikol do bytu. TASR o tom informuje podľa piatkovej správy webu týždenníka Newsweek.

Botikov bol jedným z 18 vedcov, ktorí v ruskom Gamalejovom národnom výskumnom centre epidemiológie a mikrobiológie vyvíjali vakcínu Sputnik V. Ako Botikova ruská polícia identifikovala muža, ktorého našla 2. marca mŕtveho v byte na Rogovej ulici v Moskve. Ruský Vyšetrovací výbor spustil v tejto súvislosti vyšetrovanie vraždy, pričom predpokladá, že 47-ročného Botikova zaškrtil opaskom po hádke 29-ročný muž. Ten po incidente z miesta činu ušiel.

archívne video Matovič kritizuje postup v prípade vakcíny Sputnik, pričom porovnáva situáciu s Maďarskom

Matovič kritizuje postup v prípade vakcíny Sputnik, pričom porovnáva situáciu s Maďarskom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vyšetrovací výbor uviedol, že vyšetrovatelia podozrivého rýchlo identifikovali a vypátrali. "Počas vypočúvania sa priznal a bol obvinený," uviedol výbor s tým, že v minulosti už bol stíhaný za spáchanie vážneho zločinu.Ruské úrady ukazujú smerom na nepodarenú lúpež, no k vražde prišlo v čase, keď za zvláštnych okolností zomrelo viacero vysokopostavených Rusov vrátane vedcov a podnikateľov, analyzuje Newsweek.

Botikov zomrel len približne dva týždne po tom, čo bol nájdený mŕtvy aj generálmajor Makarov

Botikov totiž zomrel len približne dva týždne po tom, čo bol nájdený mŕtvy aj generálmajor z ruského ministerstva vnútra Vladimir Makarov. Podľa ruských vyšetrovateľov spáchal Makarov samovraždu po tom, ako bol uvoľnený zo služby.

Viac o téme: VraždaVakcínaVedecMoskvaSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu