Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruský politik pôjde pred súd: Putinov prejav počúval s rezancami na ušiach

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský regionálny politik Michail Abdalkin, ktorý si vo februári vypočul prejav ruského prezidenta Vladimira Putina o stave krajiny s rezancami na ušiach, čelí právnym dôsledkom. Informuje o tom piatková správy agentúry DPA.

Abdalkin je komunistickým poslancom regionálneho parlamentu v Samarskej oblasti. Za "diskreditáciu ruskej armády" mu hrozí pokuta až 23.500 eur, píše ruský spravodajský web Fontanka. Samotný politik na sociálnych sieťach informoval, že jeho proces začne v utorok na Novokujbyševskom mestskom súde.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Abdalkin Putinov prejav o stave krajiny počúval za svojím počítačom, na ušiach mu viseli rezance a sarkasticky prikyvoval. Nakrútené video následne zverejnil na platformách YouTube aj ruskej sieti VKontakte. Do poznámky napísal, že o sledovanie prejavu ho požiadal podpredseda samarského parlamentu. "Plne (ho) podporujem, úplne súhlasím, skvelé vystúpenie... Nič podobné som nepočul posledných 23 rokov. Som príjemne prekvapený," napísal na margo Putinovho prejavu na sieti VKontakte.

Rezancami odkazoval na ruský výraz, podľa ktorého ak niekomu visia s uší rezance, tak ho buď zavádzajú alebo mu klamú

DPA aj agentúra Reuters uvádzajú, že rezancami odkazoval na ruský výraz, podľa ktorého ak niekomu visia s uší rezance, tak ho buď zavádzajú alebo mu klamú (niečo ako v slovenčine vodiť za nos). Putin v prejave obhajoval ruskú inváziu na Ukrajinu a rovnako ako už viackrát predtým Západ obvinil zo "začatia vojny". Abdalkinov protest sa síce stretol s podporu na internete, zo strany ruských politikov si však vyslúžil kritiku. Dištancovala sa od neho aj samotná Komunistická strana, ktorá je považovaná za lojálnu voči Kremľu.

Viac o téme: PrejavSúd PutinMichail Abdalki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu