Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úžasný nález archeológov: Stratený chrám Poseidona sa schoval pod nánosmi cunami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages)

MAINZ - Archeológovia objavili staroveký chrám zasvätený Poseidonovi, ktorý sa považoval za dávno stratený po sérii cunami, ktoré v minulosti zasiahla Grécko. Jeho poloha údajne zodpovedá oblasti, ktorú v spisoch spomínal starogrécky historik pred stovkami rokov.

Na tomto ohromujúcom objave spolupracovali archeológovia z Rakúska, Nemecka a Grécka. Podľa vyhlásenia Univerzity v Mainzi odhalili stopy 2000 rokov starej stavby, ktorá mohla byť súčasťou svätyne gréckeho boha mora Poseidona. Stavba sa nachádza v lokalite Kleidi na západnom pobreží regiónu Peloponéz v južnom Grécku. "Umiestnenie tohto odkrytého posvätného miesta sa zhoduje s podrobnosťami, ktoré vo svojich spisoch uviedol starogrécky historik Strabón," povedala Birgitta Ederová z Rakúskeho archeologického inštitútu. 

Profesor geomorfológie Andreas Vött doplnil, že výsledky ich doterajších výskumov naznačujú, že vlny otvoreného Iónskeho mora sa až do 5. tisícročia pred naším letopočtom skutočne vyplavovali priamo proti skupine kopcov. "Potom sa na strane obrátenej k moru vyvinul rozsiahly systém plážových bariér, v ktorom bolo niekoľko lagún izolovaných od mora."

Dôkazy ukázali, že región bol opakovane zasiahnutý vlnami cunami v prehistorických aj historických obdobiach, pričom najnovšie sa datujú do 6. a 14. storočia nášho letopočtu. "Vyvýšená poloha v kopcoch by mala v staroveku zásadný význam, pretože umožňovala pohybovať sa po suchu pozdĺž pobrežia na sever a na juh," dodal Vött.

Rozsiahly archeologický a geofyzikálny výskum by mal odhaliť, či história extrémnych vĺn v oblasti súvisí s významom chrámu ako miesta bohoslužieb. "Zdá sa možné, že toto miesto mohlo byť v skutočnosti explicitne vybrané pre miesto Poseidonovho chrámu kvôli týmto extrémnym udalostiam. Koniec koncov, Poseidon s jeho kultovým titulom Earthshaker bol starovekými ľuďmi považovaný za zodpovedného za zemetrasenia a cunami," doplnila univerzita v Mainzi. 

Viac o téme: ChrámGréckoArcheologický objavPoseidon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu