Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dôležité odhalenie o materskom mlieku matiek zaočkovaných proti COVIDU-19: Toto by ste mali vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GAINESVILLE - Nová štúdia Floridskej univerzity zverejnená v časopise Journal of Perinatology priniesla ďalšie dôkazy o tom, že materské mlieko matiek zaočkovaných proti COVID-19 poskytuje ochranu dojčatám, ktoré nemôžu prijať vakcínu. Ide o zistenia nadväzujú na výskum realizovaný v roku 2021.

Vedci z Floridskej univerzity analyzovali stolicu dojčiat, ktoré konzumovali mlieko matiek zaočkovaných proti SARS-CoV-2. V odobratých vzorkách zaznamenali prítomnosť protilátok proti  tomuto vírusu. Pomocou neutralizačných testov sa im podarilo dokázať, že protilátky nachádzajúce sa v stolici dojčiat naozaj poskytujú ochranu pred koronavírusom. Testovanie začalo izoláciou protilátok zo stolice a ich pridaním do špeciálnej línie buniek, ktoré majú typ receptorov, aké používa SARS-CoV-2 na vstup do bunky. Vedci následne použili pseudovírus spôsobujúci COVID-19, ktorého použitie v laboratóriu je bezpečnejšie. Keďže je fluorescenčný, tak v prípade, že sa naviaže na bunku, celá sa rozsvieti. 

Dôležité odhalenie o materskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V prípade prítomnosti protilátok sme pozorovali menej fluorescenčných buniek v porovnaní s kontrolami, kde tieto protilátky neboli. Protilátky spôsobujú interferenciu a nedovoľujú vírusu dostať sa do buniek," vysvetlila členka výskumného tímu Lauren Staffordová. Vírus, ktorý zapríčiňuje COVID-19, sa často spája najmä s poškodením pľúc, ale prítomnosť protilátok je dôležitá aj v črevách. "Protilátky prijaté cez materské mlieko môžu poskytnúť ochranný povlak v ústach a gastrointestinálnom trakte dojčiat," povedala Vivian Valcarce Luacesová. 

Dôležité odhalenie o materskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori štúdie merali a testovali protilátky nájdené v krvnej plazme a materskom mlieku matiek krátko po očkovaní a potom znova asi o šesť mesiacov neskôr. Týmto spôsobom zistili, že protilátky boli schopné lepšie neutralizovať vírus. Zároveň zaznamenali, že ich hladina po polroku klesla. Tieto zistenia sa teda zhodovali s výsledkami výskumov o vakcínach. Jeden zo spoluautorov Josef Neu uviedol, že prvá a druhá štúdia poskytujú úplnejší obraz o očkovaní proti koronavírusu počas tehotenstva a prinášajú dôkazy o tom, že dojčenie poskytuje dieťaťu ochranu. "V našom výskume sledujeme cestu protilátok od chvíle, keď sa vytvoria u mamy po očkovaní, a teraz cez tráviaci systém dieťaťa. Ďalšou otázkou je, či je u týchto detí menšia pravdepodobnosť, že sa nakazia  koronavírusom." 

Vedci sa zhodli v tom, že na zodpovedanie tejto otázky sú potrebné rozsiahlejšie štúdie, pretože do tejto poslednej sa zapojilo 37 matiek a 25 dojčiat, čo je relatívne nízky počet účastníkov. Výsledky však prispeli k rastúcemu počtu zistení o očkovaní proti COVID-19 počas tehotenstva a o tom, ako môže dojčenie chrániť novorodencov. Keďže súčasné vakcíny nie sú vhodné pre deti mladšie ako šesť mesiacov, materské mlieko môže byť jediným zdrojom ich imunity.

Viac o téme: OčkovanieMaterské mliekoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu