Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Apokalypsa v Číne: Tisícpercentný nárast prípadov COVIDU-19! Vyjadrenie úradov šokuje

Situácia v Číne s koronavírusom sa poriadne komplikuje Zobraziť galériu (2)
Situácia v Číne s koronavírusom sa poriadne komplikuje (Zdroj: Profimedia, Twitter/TomthunkitsMind)

PEKING - Čína minulý mesiac po masívnych protestoch zrušila prísne obmedzenia týkajúce sa pandémie koronavírusu. Zrejme nikto však nečakal taký masívny nárast infekcií. Za mesiac zomrelo v Číne na covid 60 000 ľudí. Tamojšie úrady ale napriek týmto alarmujúcim číslam tvrdia, že vrchol epidémie už majú za sebou.

Počet obetí tak vzrástol v porovnaní s číslami, ktoré Čína zverejnila naposledy 8. januára, o tisíc percent, informovala televízia NTD. Odborníci sa ale domnievajú, že počet úmrtí by mohol byť ešte vyšší, pretože mnohí ľudia sa do nemocnice ani nedostali a zomreli doma. Priemerný vek tých, ktorí podľahli nákaze, je podľa posledných údajov 80,3 roka. 

Aktuálna COVID situácia je stále lepšia, Lengvarský zhoršenie v najbližších mesiacoch neočakáva (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa informácií vedcov z Pekinskej univerzity sa k 11. januáru nakazilo koronavírusom asi 900 miliónov ľudí v Číne. Podľa odhadov covidom-19 v súčasnosti trpí až 64 percent tamojšej populácie. Čínske úrady však tvrdia, že vrchol pandémie už pominul. "Počet pacientov kliník s horúčkou má po dosiahnutí vrcholu vo všeobecnosti klesajúci trend, a to v mestách aj na vidieku," povedal riaditeľ oddelenia lekárskych záležitostí Národnej zdravotníckej komisie Jiao Yahui. Epidemiológovia však varovali, že počet prípadov bude určite ešte narastať, najmä na vidieku, pretože sa blížia oslavy nového lunárneho roka.

Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala Čínu, aby bola otvorenejšia a spoľahlivejšia, čo sa týka údajov o obetiach aj hospitalizovaných pacientov. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin na štvrtkovom brífingu uviedol, že Peking zdieľa údaje o covide "včas, otvorene a transparentne v súlade so zákonom".

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vo vyhlásení zároveň dodal, že svetová zdravotnícka organizácia je znepokojená ohrozením života v Číne a zopakovala dôležitosť očkovania vrátane posilňujúcich dávok. 

Viac o téme: OpatreniaPandémiaČínaKornavírusCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu